Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEscalada i fauna i flora rupícoles

Codi a embedir Copiar

Escalada i fauna i flora rupícoles

Al massís de Montserrat, s'hi calcula que hi ha prop de quatre mil vies d'escalada. "El medi ambient" explica com l'escalada afecta aquest medi natural.


El Patronat de la Muntanya, l'òrgan gestor del parc natural, i la Federació d'Entitats Excursionistes estudien l'impacte d'aquesta activitat esportiva en la fauna i la flora rupícoles.


L'ornitòleg Marc Gálvez fa uns quants anys que segueix les poblacions de rapinyaires del massís. En coneix tots els nius. Les parets ofereixen molts punts per niar, i els territoris agrícoles que envolten Montserrat, espai per caçar.


A Montserrat hi ha vuit parelles de falcons, però Gálvez ha detectat que canvien massa sovint de niu i el fan a distàncies deu vegades més lluny del que és habitual. Sense problemes d'alimentació, les molèsties de l'escalada són la principal causa del fracàs del vint per cent de les postes. Hi ha vies pròximes a nius que es fan dues vegades per setmana de mitjana.


Les parets de Montserrat són de roca dura i pelada, però plantes com l'orella d'ós ("Ramonda myconi") s'aferren a les petites escletxes i forats en un desesperat intent de fixar aigua i terra per arrelar. En aquests llocs hi ha plantes molt fràgils, com la corona de reina (una saxífraga), amb cèl·lules al perímetre de les fulles que excreten l'excés de calç que les arrels xuclen de les parets. Es tracta d'un endemisme tan especialitzat que no es barreja ni amb poblacions semblants de Sant Llorenç del Munt, a escassos quilòmetres de Montserrat.


L'estudi del Patronat de la Muntanya de Montserrat s'ha centrat en els cims i els peus de les vies d'escalada. Pocs metres quadrats on sobreviuen plantes com l'"Arenaria conimbriscensis" o una mena d'all silvestre ("Allium senescens"), adaptades a aquestes dures condicions. L'"Erodium rupestre", amb perseverança, fixa els còdols i impedeix la degradació dels cims trepitjats pels escaladors setmana rere setmana.


Acabat l'estudi no s'actuarà durant un any. L'any següent s'engegaran mesures restrictives i informatives, amb panells, revistes i webs. Els resultats es compararan per fer definitives o no les mesures, que s'implantaran en altres zones semblants de Catalunya si són positives.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa