Inici » Karakia

TutoriaCiències socialsLe plat pays (1)

Codi a embedir Copiar

Le plat pays (1)

El programa "Karakia" s'acosta a la comunitat belga a través de valons i flamencs, les dues cultures d'un petit país que ha sabut exportar referents en tots els camps i també en el gastronòmic, com és el cas de la xocolata o la cervesa.


A Catalunya hi viuen més de 4.000 belgues. Bèlgica és un estat compost per les comunitats flamenca i valona. Brussel·les, a més de la capital belga, també és la capital de la Unió Europea i seu dels principals organismes que la integren.


Des de la seva constitució, Bèlgica ha patit tensions entre les dues comunitats nacionals del país, que han posat sobre la taula el debat sobre el seu encaix polític i cultural.


Bèlgica ha donat artistes prou coneguts, com els pintors Pieter Bruegel, Rubens o René Magritte. També és tot un referent en el món del còmic, ja que, a més d'Hergé, autor de "Les aventures de Tintín", també són belgues els creadors de "Luky Luke", "Sergi Grapes", "Spidou", "Blake and Mortimer" o "Els barrufets". Pel que fa a la música, cal destacar la figura de Jacques Brel.


La cuina belga actual és casolana, original i també, alhora, una barreja d'influències franceses, alemanyes i espanyoles. Amb en Vincent, que passeja per diferents racons de Barcelona, ens acostem als costums i la cuina belgues. Amb ell arribarem al bar d'en Michel, un flamenc que ha volgut crear un espai de trobada entre belgues i catalans. Un dels seus proveïdors de cervesa belga és en Cédric, que intenta, des del barri de Gràcia, fer-nos conèixer el món de la cervesa artesanal, molt arrelat al seu país i present també a la cuina casolana.


A Bèlgica hi ha diferents famílies de cervesa. Fent servir un tipus de llevat o un altre, s'obtenen cerveses de fermentació alta o baixa, com la lager, entre les quals hi ha la pilsen. També s'hi elaboren cervesa de fruita o xocolata, cerveses monàstiques, com la trapenca, o cerveses d'abadia.


El programa no es descuida d'esbrinar els secrets de dos dels plats més internacionals i coneguts arreu de l'Europa que mira a Brussel·les: els musclos i les patates fregides.

  • Programa Karakia
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 35min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Educació per la ciutadania, Tutoria, Ciències socials
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa