Inici » Història de Catalunya

Ciències socialsLa Renaixença

Codi a embedir Copiar

La Renaixença

La Renaixença va fer possible que el català s'estengués com a llengua pública. Aquest capítol de la sèrie de dibuixos "Història de Catalunya" ho explica de la mà d'en Dragui.


Durant molts segles, el català no es feia servir com a llengua literària, ja que els catalans que escrivien novel·les ho feien en castellà.


L'any 1833, el diari "El Vapor", de Barcelona, va publicar un poema en català de Bonaventura Carles Aribau titulat "La pàtria". Aquest poema va ser l'inici del moviment anomenat Renaixença. El català, que fins aleshores només es parlava a casa, renaixia com a llengua de cultura.


La Renaixença va ser influïda pel Romanticisme, un moviment artístic i espiritual europeu. Els autors romàntics, com l'escocès Walter Scott o l'alemany Friedrich Schiller, admiraven la llengua i el passat de la seva pàtria, sobretot l'edat mitjana, i escrivien obres inspirades en històries i llengendes medievals, com "Guillem Tell".


També els intel·lectuals catalans, com Antoni de Bofarull, van estudiar la història de Catalunya. Consultant llibres i documents antics, Víctor Balaguer va trobar moltes llegendes catalanes i Manuel Milà i Fontanals va fer un recull de cançons tradicionals.


Joaquim Rubió i Ors va plantejar seriosament la necessitat d'escriure en català. Ell ja feia poesia en català que signava amb el pseudònim de "Lo Gaiter del Llobregat".


Els Jocs Florals, que s'havien deixat de celebrar, es van recuperar l'any 1859. Les poesies eren totes en català i els guanyadors rebien la flor natural, l'englantina, la viola d'or i la viola d'argent. El català tornava a ser una llengua literària.


Mossèn Cinto Verdaguer va ser un dels restauradors de la llengua. La seva obra "L'Atlàntida" va guanyar un premi extraordinari als Jocs Florals del 1877, un any en què Àngel Guimerà en va obtenir tots els premis.


La Renaixença també va tenir protagonistes a les illes Balears, com Joan Alcover o Miquel Costa i Llobera; al País Valencià, amb Teodor Llorente, i a la Provença, amb Frederic Mistral.


L'any 1871 va sortir "La Reinaixensa", una revista totalment impresa en català que després es va convertir en diari.


La Renaixença també va arribar al teatre, amb autors com Serafí Pitarra, i a la música, amb músics com Pep Ventura, que va donar un important impuls a la sardana.

  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa