Inici » Resultats de cerca » Història de Catalunya

Ciències socialsFum de progrés

Codi a embedir Copiar

Fum de progrés

La sèrie de dibuixos animats "Història de Catalunya", presentada per en Dragui, dedica el capítol a les transformacions que els avenços tecnològics van portar al segle XIX.


A mitjan segle XIX, els avenços de la ciència i l'esforç dels catalans van aixecar la indústria en un país amb pocs recursos naturals.


El Vapor era una de les fàbriques de teixits més importants de l'època. Disposava de la primera màquina de vapor que es va aplicar a la indústria tèxtil espanyola, gràcies a la qual es podien moure quaranta filadores i més de dos-cents telers.


La substitució de la mà d'obra per les màquines va deixar sense feina molts treballadors, que, enfadats, van cremar algunes fàbriques tèxtils.


La poca qualitat del carbó va fer que es fessin servir altres sistemes per fer funcionar els telers, com l'aigua dels rius. Així, les indústries es van instal·lar a la vora de rius com el Llobregat. Al costat de les indústries s'hi van construir colònies de treballadors on hi havia de tot: església, escola, economat, cafè... Les condicions de treball eren molt dures i el treballadors tenien una dependència absoluta de l'amo.


El servei regular de transport entre algunes ciutats es feia amb diligències. Aquest servei va començar a funcionar a mitjan segle XVIII, però quan va aparèixer el ferrocarril va començar a anar de baixa.


El ferrocarril va arribar a Catalunya el 28 d'octubre de 1848, amb la inauguració del trajecte entre Barcelona i Mataró, segons el projecte de Miquel Biada. Va ser el primer tren que hi va haver a Espanya.


El vapor també movia els transatlàntics que unien Barcelona i l'Havana. D'Amèrica arribaven productes com cafè, cacao, sucre, plàtans, tabac o rom. Catalunya exportava vi, sal o teixits. Els indians tornaven de les Amèriques i feien noves construccions a les seves poblacions, com en Xifrés a Arenys de Mar.


El desenvolupament industrial i comercial va transformar la ciutat de Barcelona, on es van concentrar molta gent. La ciutat es va modernitzar i es van substituir els fanals d'oli pels de gas. L'any 1847 es va inaugurar el Gran Teatre del Liceu.


L'any 1885 es va crear a Espanya la primera central elèctrica. Girona es va convertir en una de les primeres ciutats del món a tenir enllumenat públic elèctric de corrent altern.


  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa