Inici » Resultats de cerca » Història de Catalunya

Ciències socialsEl món dels somnis

Codi a embedir Copiar

El món dels somnis

En Dragui, el narrador de la sèrie "Història de Catalunya", parla de les noves idees del segle XIX, com el comunisme, i de les convulsions del món polític, amb clars protagonistes com el general Prim.


Durant el segle XIX apareixen les fàbriques i el progrés i, alhora, una classe social de treballadors que se senten explotats: el proletariat.


Durant la dècada del 1840 van arribar noves idees per un món més just. "Viatge a Icària", obra del comunista utòpic Étienne Cabet, explicava com havia de ser aquesta societat ideal.


Narcís Monturiol, nascut a Figueres, republicà i d'idees avançades, va fundar diverses publicacions, com ara "La Fraternidad", seguint les idees de Cabet.


Monturiol va inventar el que es pot considerar el primer submarí, l'"Ictíneo". El seu objectiu era ajudar els pescadors de corall i, alhora, investigar el fons marí.


Josep Anselm Clavé es va proposar aixecar els ideals de les classes treballadores per mitjà de la música i del cant. Per la seva banda, Ildefons Cerdà va fer una avançada planificació urbanística de la ciutat de Barcelona.


En aquesta època, els partits polítics estaven molt dividits: conservadors, progressistes, socialistes, republicans, moderats... Alguns generals tenien molta força, com O'Donnell, Narváez, Serrano o Prim.


El general Joan Prim, nascut a Reus, va cridar l'any 1843 a constituir una Junta Suprema a Catalunya. Una de les seves grans gestes va ser la guerra d'Àfrica, dels anys 1859-1860, al capdavant dels voluntaris catalans. El pintor Marià Fortuny la va plasmar a la "Batalla de Tetuan".


Prim es va pronunciar a favor de la revolució de 1868, anomenada "La Gloriosa". Isabel II va ser destronada i es va haver d'exiliar a París.


A Barcelona, l'any 1869, es va enderrocar la Ciutadella, la fortalesa que havia fet construir Felip V per esclafar qualsevol intent de revolta.


El general Serrano, com a regent, i Prim, com a president del govern, van proposar nomenar un rei constitucional que fos reconegut a Europa. Van triar Amadeu de Savoia, que va marxar després que Prim morís assassinat.


El mes de febrer de 1873 es va proclamar la República. El primer president va ser el català Estanislau Figueres, que va dimitir al juny. Va ser substituït per Pi i Margall, federalista i també català.


Va començar el moviment cantonalista i, a Cartagena, fins i tot es va declarar la independència del cantó de Múrcia. Pi i Margall va dimitir i el nou president va ser Nicolás Salmerón, que també va dimitir ben aviat.


L'any 1874, el general Pavia va fer un cop d'estat per dissoldre les Corts. El mateix any, des de Marsella, el rei Alfons XII va arribar a Barcelona, després de ser proclamat rei pel general Martínez Campos.

  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa