Inici » Resultats de cerca » Història de Catalunya

Ciències socialsLa carrera d'Amèrica

Codi a embedir Copiar

La carrera d'Amèrica

Al segle XVIII, Catalunya va poder comerciar finalment amb Amèrica. En aquest capítol de la sèrie "Història de Catalunya", en Dragui parla dels avenços aconseguits en aquesta època.


Una de les conseqüències de la guerra de Successió va ser suprimir les universitats del Principat, però l'any 1717, per premiar la fidel vila de Cervera, Felip V hi va fundar una nova universitat, dirigida per jesuïtes, agustins, dominics i franciscans.


Un motor de Catalunya en aquesta època va ser la Junta de Comerç. El segle XVIII va ser un moment de progrés, amb personatges i institucions importants per a la ciència, la cultura i l'educació, conegut universalment com la Il·lustració.


Destaquen noms com Josep Finestres, jurista que va donar un impuls al dret civil català; Pere Virgili, cirurgià; Antoni de Capmany, historiador i filòleg, o Antoni Gimbernat, professor d'anatomia i director de l'hospital de la Santa Creu.


L'any 1778, Carles III va signar el decret de comerç amb Amèrica, que va trencar el monopoli que tenien Castella i el port de Cadis.


Catalunya es va tornar a obrir al mar i va comerciar amb els ports europeus i nord-africans i cap al sud de la Península. Així mateix, vaixells fets a Catalunya anaven i venien dels ports americans i el comerç era cada vegada més intens.


Carles III va instaurar la bandera espanyola amb els colors de la Corona d'Aragó.


L'any 1769, Gaspar de Portolà, nascut a Balaguer, va ser nomenat governador de la Baixa Califòrnia, amb la missió de colonitzar l'Alta Califòrnia. En aquesta tasca el va acompanyar fra Ginebró Serra. Hi van fundar missions que van donar naixement a les actuals ciutats de la costa oest dels Estats Units i que encara conserven els seus noms religiosos: San Diego, San Francisco, Santa Monica, Santa Rosa o Los Angeles.


A finals de segle, Catalunya va experimentar un important creixement econòmic i demogràfic. A Barcelona, però, es van produir protestes populars per la pujada dels preus i per la institució de les quintes que havien d'anar a l'exèrcit.


Mentrestant, al món passaven fets tan transcendents com la Declaració d'Independència dels Estats Units o la Revolució Francesa, que va esclatar el 14 de juliol de 1789 amb la presa de la Bastilla, a París, i que tenia com a lema "llibertat, igualtat i fraternitat".

  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa