Inici » Resultats de cerca » Història de Catalunya

Ciències socialsLa guerra del Francès

Codi a embedir Copiar

La guerra del Francès

A començaments del segle XIX, les tropes franceses van envair Espanya. En Dragui, el narrador de la sèrie "Història de Catalunya", explica com va anar tot plegat.


L'any 1789, a França, amb la presa de la Bastilla de París, havia triomfat la revolució del poble. El rei Lluís XVI va morir guillotinat i al país es va instaurar la República. Es va donar pas a una nova època anomenada "el regnat del terror", amb personatges com Robespierre, Marat o Danton, que van ser assassinats o executats.


L'Església la controlava l'Estat i tot els seus béns van ser confiscats. Aquesta nova situació va fer que fossin perseguits nobles, eclesiàstics i gent rica, alguns dels quals es van refugiar a Catalunya.


En aquesta època, l'aventurer Domènec Badia, conegut com Alí Bei-el-Abbasí, va visitar el Marroc, Tunísia, Egipte i Aràbia. Els documents que en va portar van permetre conèixer millor els costums dels àrabs a Europa.


Anglaterra, Àustria, Prússia, els estats alemanys, Nàpols, Sardenya i Espanya es van unir en una gran coalició per atacar França. Els catalans hi van veure una oportunitat per recuperar el Rosselló i la Cerdanya. Ho van aconseguir, però els francesos van tornar a conquerir aquests territoris i, a més, van ocupar la Vall d'Aran i l'Empordà. Finalment, els terços catalans van derrotar els francesos i els van fer fora del país.


A Basilea, el ministre espanyol Godoy va pactar un tractat de pau amb el govern revolucionari francès, segons el qual trencava les relacions amb Anglaterra, país amb què Catalunya tenia unes excel·lents relacions comercials.


També en aquesta època es va mesurar el meridià que passa per París i Barcelona. Gràcies a aquestes mesures es va definir el metre, el patró primari del sistema mètric decimal.


L'any 1807, Godoy es va reunir amb Napoleó, emperador de França, per parlar sobre la invasió de Portugal. El pla era que les tropes franceses travessessin Espanya per conquerir Portugual i després repartir-se el territori. Els francesos, però, un cop a Espanya, s'hi van quedar.


La passivitat del rei Carles IV davant la invasió dels francesos va fer que el poble d'Aranjuez s'amotinés. El rei va abdicar i el seu fill, Ferran VII, es va coronar rei. Napoleó, per la seva banda, va nomenar rei d'Espanya el seu germà Josep .


El poble va prendre les armes contra l'invasor el 2 de maig de 1808. Començava l'anomenada guerra de la Independència o guerra contra Napoleó.


Per intentar ofegar les revoltes que s'estenien pertot arreu, van sortir de Barcelona dues columnes de tropes franceses. La que anava cap a Lleida va passar per Montserrat i, al Bruc, un grup de sometents l'esperava per evitar que avancés. Entre els sometents hi havia un timbaler de Santpedor que, en veure arribar els francesos, va començar a repicar el timbal. El so del timbal va ressonar per les muntanyes i va fer que els francesos, pensant-se que estaven envoltats per un gran exèrcit, es retiressin.


L'any 1810, Napoleó va separar Catalunya de la resta d'Espanya i la va annexionar directament a França, però, quatre anys després, les tropes franceses van abandonar definitivament el país.


Mentrestant es van constituir les corts de Cadis, amb les quals es va fer la primera constitució democràtica espanyola.


  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa