Inici » Resultats de cerca » Història de Catalunya

Ciències socialsEl pont de la mar blava

Codi a embedir Copiar

El pont de la mar blava

Al segle XIV, la ciutat de Barcelona va créixer gràcies a l'intercanvi comercial, especialment per mar. En Dragui, el protagonista de la sèrie de dibuixos animats "Història de Catalunya", ens acosta a l'esplendor d'aquesta època.


Des de la unió de Catalunya i Aragó, la ciutat de Barcelona va agafar una gran volada. La pedra de Montjuïc s'extreia per fer importants construccions, com ara la nova muralla de la Rambla. Al carrer Montcada s'hi van aixecar cases senyorials, com la Casa Aguilar, que acull, actualment, el Museu Picasso.


L'any 1329 es va començar a construir l'església de Santa Maria del Mar, que va ser consagrada l'any 1393. És gòtica, un estil en què el pes és sostingut pels nervis que descansen sobre els murs, reforçats amb contraforts. Les parets podien ser més primes que les d'estil romànic i tenir grans finestrals.


Es van construir catedrals i col·legiates d'estil gòtic a les principals ciutats catalanes: Barcelona, Tortosa, Lleida, Tarragona o Girona. Precisament, la catedral de Girona, d'una sola nau, va ser la més ampla d'Europa fins que es va construir la de Sant Pere del Vaticà.


Les noves drassanes les va començar a construir Pere el Gran, però, de fet, es van iniciar l'any 1378, pagades per Pere III, la ciutat i el Parlament. Les drassanes de Barcelona, d'estil medieval, són les més grans, més completes i més ben conservades d'arreu del món. S'hi podien construir fins a trenta galeres alhora.


En aquesta època van aparèixer els portolans, mapes fets per cartògrafs amb l'ajuda del compàs i la brúixola, introduïts pels àrabs des de la Xina. En aquests mapes s'hi marcaven els ports, les costes i les direccions dels vents.


Els conflictes en el comerç marítim es resolien d'acord amb les lleis del Consolat de Mar, aplicades pels cònsols catalans arreu de la Mediterrània. Aquestes lleis estaven recollides en un llibre i regien tot el comerç marítim. Les lleis del Consolat de Mar van ser la base del dret marítim europeu i van estar en vigor fins al segle XIX.


Pel que fa a la cultura, l'any 1393, es van fer per primera vegada els jocs florals, que va introduir el rei Joan I per premiar els millors poetes.


En aquell temps també hi havia universitats, com l'Estudi General de Lleida, fundat per Jaume II l'any 1300, i les universitats de Perpinyà, Montpeller i Girona.


A Montpeller hi havia una facultat de medicina que va arribar a ser una de les més importants d'Europa. Hi ensenyava el famós Arnau de Vilanova, científic, reformador espiritual i amb fama d'alquimista. Va ser metge de reis i papes.


Feia temps que Ramon Llull, nascut a Mallorca, havia iniciat un important moviment intel·lectual. Va escriure més de 250 llibres en llatí, català i àrab i va ser un autèntic místic i trobador.


Francesc Eiximenis, burgès gironí educat a Colònia, París, Oxford, Roma i Tolosa, va escriure "Lo Crestià", una enciclopèdia de saviesa medieval, i el "Llibre de les dones", traduït, en aquell temps, a tres idiomes.


De Bernat Metge, un gran humanista, cal destacar l'obra "Lo somni". També Ausiàs Marc va ser una figura destacada de l'època. Nascut a Gandia, va ser una de les figures líriques més important d'Europa i va demostrar un gran domini de la llengua catalana.


  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa