Inici » Resultats de cerca » Història de Catalunya

Ciències socialsEls regnes de la mar

Codi a embedir Copiar

Els regnes de la mar

A finals del segle XIII i començaments del XIV, els territoris de la Corona d'Aragó anaven de punta a punta de la Mediterrània. En Dragui presenta, en aquest capítol de la sèrie "Història de Catalunya", els protagonistes d'aquestes conquestes.


Pere II el Gran de Catalunya i III d'Aragó era fill del rei Jaume I i Violant d'Hongria. L'any 1262 es va casar amb Constança, filla del rei de Sicília i hereva del regne de l'illa. Carles d'Anjou, però, va usurpar-li aquest poder i Sicília va ser governada pels francesos.


L'any 1282, el rei Pere II va concentrar les tropes prop de Tunis, tot esperant el moment oportú per fer-les intervenir. Mentrestant, les contínues provocacions dels soldats francesos ocupants, sobretot amb les dones, van fer esclatar la revolta anomenada les Vespres Sicilianes. La revolta va triomfar i els Anjou van ser expulsats de l'illa. El rei Pere, que encara era a la costa africana, va rebre dues delegacions sicilianes que li demanaven ajuda.


Pere II va contractar 15.000 almogàvers per anar a lluitar a Sicília. Els almogàvers eren soldats professionals que lluitaven amb tots aquells que els paguessin per fer-ho.


El rei Pere II va entrar a Palerm i va rebre la corona de l'illa. Sicília va quedar unida a la Corona d'Aragó durant quatre segles. El monarca va donar el govern de Sicília a la reina Constança i la reacció del Papa, aliat dels Anjou, no va trigar.


Les tropes de Pere II també van ocupar Malta i van anar a lluitar a Nàpols. La valerosa actuació de Roger de Llúria a la batalla va ser decisiva i, finalment, els francesos van ser derrotats. El rei Pere II va nomenar Roger de Llúria almirall de Catalunya, València i Sicília.


El papa Martí IV, que era favorable als francesos, va excomunicar Pere II i va donar els seus regnes a Carles, fill del rei Felip III de França.


L'any 1285, Felip III de França va envair els regnes de Pere II amb un exèrcit de més de 100.000 homes molt ben armats. Van travessar els Pirineus i Pere el Gran va haver d'emprendre la retirada, tot esperant l'exèrcit que venia des de Sicília capitanejat per Roger de Llúria. Les tropes franceses van arribar a Girona i van assetjar la ciutat.


Roger de Llúria va lluitar amb les seves naus davant del golf de Roses contra la flota francesa, que va patir una gran derrota.


Pere II va morir l'any 1285 i va ser enterrat al monestir de Santes Creus.


L'any 1303, l'emperador bizantí Andrònic II va contractar Roger de Flor per lluitar contra els turcs que volien conquerir Constantinoble. Roger de Flor era el cap de la Gran Companyia Catalana, formada pels almogàvers.


Els almogàvers catalans es van enfrontar als turcs i els van derrotar en diverses batalles: Filadèlfia, Gal·lípoli, Atarki... Les victòries catalanes van fer que Roger de Flor fos rebut amb alegria pel poble de Constantinoble i nomenat cèsar de l'imperi.


Miquel Paleòleg, fill de l'emperador Andrònic II, tenia enveja i por de Roger de Flor, perquè cada vegada tenia més poder i anomenada. En un sopar, Roger de Flor i els seus millors homes van ser assassinats per soldats de Miquel Paleòleg. La mort de Roger de Flor va provocar la Venjança Catalana.


Els almogàvers van marxar cap al centre de Grècia i van dominar el ducat d'Atenes i Neopàtria. Aquests dominis van durar gairebé vuitanta anys.


Sardenya també va ser incorporada a la Corona d'Aragó i Pere III va repoblar la vila de l'Alguer amb catalans.


Pere III de Catalunya i IV d'Aragó, el Cerimoniós, va regnar del 1336 al 1387. Va governar amb fermesa i va impulsar la cultura. Durant el seu regnat es va constituir la Generalitat, que va durar fins que Felip IV la va suprimir l'any 1714.


  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa