Inici » Història de Catalunya

Ciències socialsAquestes muntanyes que tan altes són

Codi a embedir Copiar

Aquestes muntanyes que tan altes són

En aquesta ocasió, en Dragui, el protagonista de l'espai de dibuixos animats "Història de Catalunya", repassa els regnats d'Alfons I i Pere I.


Quan va morir el comte Ramon Berenguer IV, Guillem Ramon de Montcada i el bisbe de Barcelona van fer de tutors del seu fill, Alfons el Cast.


L'any 1162, Peronella, la reina mare, va coronar Alfons com a rei d'Aragó i comte de Barcelona. Des d'aquest moment era Alfons I de Catalunya i II d'Aragó. Alfons es va casar amb Sança de Castella.


Els joglars i trobadors amenitzaven les festes cortesanes de l'època. A Alfons, instruït i sensible, li agradava molt fer poesies i cançons, per això li deien Alfons "el Trobador".


Amb la unió de Catalunya i Aragó, el riu Ebre es va convertir en una important via de comunicació. Era navegable des de Saragossa fins a Tortosa i es feia servir per fer intercanvis comercials. Amb tot aquest comerç, Barcelona es va convertir en una important capital mercantil.


Un dels avenços més importants dels segles XI i XII va ser la farga, la tècnica per obtenir ferro del mineral extret dels jaciments pirinencs. A Catalunya es feia servir una tècnica pròpia que durant molts segles va ser imitada i era coneguda amb el nom de "farga catalana".


L'any 1167 es va celebrar una gran festa cavalleresca al Llenguadoc per la compra dels drets de Provença que va fer Alfons I al comte Ramon de Tolosa. Amb la incorporació de les riques terres de Provença va arribar una època d'esplendor per a la Corona d'Aragó. La situació, però, va canviar quan el rei francès va envair Occitània.


La riquesa i el poder de l'Església provocava entre el poble reaccions diferents. Hi havia predicadors que exigien la reforma de l'Església i el seu retorn a l'esperit de l'Evangeli. D'entre els que s'enfrontaven a la jerarquia eclesiàstica, els càtars eren dels més radicals. La reforma espiritual de l'Església va arribar amb sant Francesc d'Asís, fundador de l'orde franciscà.


L'any 1208, el Papa va organitzar una croada contra els càtars i els va acusar d'heretges. Els nobles francesos van trobar una excusa per llançar-se a la conquesta del Llenguadoc i Provença. Així, Simó de Montfort, amb la benedecció del Papa, va dur a terme la missió de sotmetre els càtars i, de passada, conquerir aquestes terres per als francesos.


Tot això passava durant el regnat de Pere I de Catalunya i II d'Aragó, també anomenat el Catòlic.


Pere I va lluitar contra els croats de Simó de Montfort a Muret, on va caure en una emboscada i va morir. Era l'any 1213 i tenia trenta-sis anys. El seu fill Jaume, més endavant anomenat el Conqueridor, només tenia cinc anys.


La derrota de Muret va acabar amb les intencions de Catalunya d'estendre's per terres d'Occitània.

  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 17min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa