Inici » Resultats de cerca » Història de Catalunya

Ciències socialsUn nou món

Codi a embedir Copiar

Un nou món

El regnat dels Reis Catòlics, Ferran d'Aragó i Isabel de Castella, va estar marcat pel descobriment d'Amèrica. "Història de Catalunya" dedica el capítol al segle XV, i en Dragui explica els esdeveniments més importants de l'època.


L'edat moderna va començar amb grans descobertes geogràfiques i grans invents, com la pólvora, el paper o la impremta, inventada per Gutenberg. El primer llibre imprès en català va ser "Obres o trobes en laors de la Verge Maria", l'any 1474.


L'any 1513, Maquiavel va escriure "El príncep", inspirat, possiblement, en la figura de Ferran II, rei d'Aragó i de Catalunya.


Ferran II, fill de Joan II i de Joana Enríquez, es va casar amb Isabel I de Castella. Van ser els anomenats Reis Catòlics.


El rei Ferran II va solucionar l'antic problema dels remences. Va suprimir el poder hegemònic dels nobles i grans burgesos que se succeïen i perpetuaven en el govern. Va impulsar una nova fórmula de càrrecs públics basada en la sort que es va anomenar insaculació.


En el seu regnat, però, hi va haver aspectes negatius, com la instauració a Catalunya de la Inquisició, institució que va ser un instrument de castellanització. En nom de la Inquisició es van cometre molts abusos i una de les seves finalitats era l'expulsió dels jueus i la conversió forçosa dels musulmans.


La gesta més gran del regnat de Ferran i Isabel va ser la descoberta del Nou Món. En aquell temps, Europa cercava per mar la ruta de les espècies. Les naus havien de vorejar Àfrica i l'Índia, un camí massa llarg. El projecte que Colom oferia d'arribar a les Índies per occident va ser acceptat pels Reis Catòlics.


Colom, quan va tornar del seu primer viatge, va ser rebut pels reis a Barcelona. Després va fer un segon viatge amb disset vaixells. Des d'aleshores es va establir una competència ferotge per decidir qui tenia dret a dominar les terres descobertes, plenes de riquesa. El papa Alexandre VI, que era valencià, hi va trobar una solució: crear un meridià divisori.


En aquella època, els exèrcits cada vegada s'armaven millor. Primer, les bales de canó van ser de pedra, i després, de metall. Uns dels primers a fer-les servir van ser els turcs per ensorrar les muralles de Constantinoble.


El regnat dels Reis Catòlics va representar el veritable començament per a Espanya de l'edat moderna, amb el descobriment d'Amèrica. La seva llegenda era "Tanto monta", que volia dir que manava tant Ferran com Isabel. Al seu escut hi apareixien la magrana, símbol de Granada; les quatre barres de la Corona d'Aragó; el símbol de Sicília i els de Castella i Lleó.


L'any 1515, Navarra es va incorporar a Castella i l'Imperi espanyol va ser immens durant els regnats de Carles I i de Felip II.


Ferran II va morir l'any 1516 i Catalunya va conservar les seves lleis, institucions i llibertats durant 200 anys més.


  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa