Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLa Fundació Pere Tarrés

Codi a embedir Copiar

La Fundació Pere Tarrés

"El medi ambient" acompanya els alumnes de l'escola Sant Ignasi de Barcelona a la casa de colònies La Ruca, a Avinyó. Allà, els alumnes tenen contacte amb el medi natural.


La Ruca és una de les deu cases de colònies de la Fundació Pere Tarrés, entitat amb mig segle de vida que té com a objectiu la formació de la persona, sobretot en el temps de lleure. La fundació està inspirada en els valors de l'humanisme cristià, i l'educació ambiental és una de les seves línies d'actuació. Mitjançant activitats aparentment lúdiques, com fer un punt de llibre, la canalla entra en contacte amb la natura i assimila coneixements sobre el medi.


Els alumnes han d'estudiar l'entorn d'una riera, però el camí es presta a altres observacions, com ara la vistosa feina que han fet els pica-soques en un tronc.


La riera de Malrubí, tot i que les pluges escasses no han permès que tingui gaire cabal, és un bon marc per buscar mostres de flora i fauna. Els alumnes de quart de primària fan servir petits recipients per capturar sabaters, gammàrids i larves, entre altres espècimens. Tot i que també els han fet reflexionar sobre la sostenibilitat, les activitats tenen a veure sobretot amb el descobriment de l'entorn natural, perquè es constata un cert desarrelament d'aquest medi.


Per estudiar l'entorn també s'han de fer uns càlculs senzills. Per això, els alumnes amiden la riera i després, per conèixer la velocitat de l'aigua, mesuren el temps que un tap de suro triga a recórrer certa distància. Per als responsables de la fundació, l'educació ambiental, tal com la treballen, només és possible en moments de lleure, en què la canalla està més predisposada a aprendre de manera lliure. Això no impedeix deixar clares algunes coses, com ara que els organismes que han estat capturats i observats s'han de tornar al seu medi.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa