Inici » El medi ambient

Ciències naturalsItinerari geològic per Andorra la Vella

Codi a embedir Copiar

Itinerari geològic per Andorra la Vella

El Parc Central d'Andorra la Vella i els carrers de la població acullen una mostra de roques procedents de les muntanyes andorranes. "El medi ambient" segueix aquest itinerari geològic.


"Roques al carrer" és una iniciativa del CENMA, el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra, i el Comú d'Andorra la Vella. Al parc s'hi poden contemplar roques de diversos tipus i se'n pot conèixer el procés de formació. Es tracta d'una manera senzilla d'acostar la geologia a la gent.


Però l'itinerari geològic té un altre escenari: els carrers d'Andorra la Vella. Les façanes són un bon mostrari on es poden observar roques tan vistoses com la larvikita, amb el seu irisat joc de colors. En cada punt d'interès, una placa explica les característiques de la roca, i en alguns casos demana la col·laboració del visitant. Així, mullant la calcària nummulítica hi apareixen les petites formes circulars dels fòssils que conté.


En total hi ha trenta-cinc punts on aturar-se i prendre consciència de la gran diversitat geològica que trobem a les façanes. Els vianants poden fixar-se en detalls que els passarien desapercebuts, com ara els cubs daurats de pirita que hi ha inserits en una paret de pissarra.


El recorregut mostra roques tan vistoses com la calcària vetejada, que es va tallar en llesques fines per poder cobrir la façana. O bé una migmatita verda que, a l'interior, hi té trossos de granat, un mineral utilitzat en joieria. També cal destacar una quarsita que té un extraordinari color blau i és una de les pedres ornamentals més cotitzades.


El xalet Arajol és un exemple d'arquitectura del granit, un corrent que va sorgir els anys 30 del segle passat que deixava la pedra a la vista i la convertia, així, en un element decoratiu. Força disponible al territori andorrà, el granit va ser utilitzat en moltes construccions, de les quals l'itinerari en destaca deu, com ara la casa Felipó.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa