Inici » El medi ambient

Ciències naturalsClimatització i estalvi

Codi a embedir Copiar

Climatització i estalvi

L'estalvi energètic es pot aconseguir fent un ús racional de la calefacció i l'aire condicionat o amb un bon disseny dels edificis. "El medi ambient" mostra un parell d'experiències d'edificis pensats per estalviar.


La tendència cap a estius cada vegada més calorosos dispara la venda i instal·lació d'aparells d'aire condicionat. I això pot anul·lar bona part dels esforços fets per estalviar energia. Per evitar-ho, cal comprar els aparells més eficients i posar-los a uns 25 graus. Per cada grau que abaixem la temperatura, el nostre consum energètic augmenta un 8 %.


Però també es pot estalviar amb un bon disseny dels edificis. El Centre d'Atenció Primària Roger de Flor, de Barcelona, n'és un exemple. A la façana sud-est hi ha elements verticals i horitzontals que, sense perjudicar la il·luminació natural a l'interior, regulen la radiació solar per evitar temperatures elevades.


L'àmplia entrada i el pati interior també faciliten la circulació d'aire i, per tant, la ventilació. A la part superior hi ha unes lamel·les horitzontals de protecció solar. D'aquesta manera, també es regula la il·luminació natural al pati i a les sales d'espera. Per evitar pèrdues, en la construcció del CAP s'han fet servir materials amb impacte ambiental baix, com ara el suro per aïllar.


Mesures com aquestes també es poden aplicar als habitatges. En uns pisos de protecció oficial construïts a Torrelles de Llobregat per BCN Cambra Lògica de Projectes, s'ha tingut en compte l'orientació per aprofitar al màxim la llum i l'escalfor del sol. A l'exterior, uns voladissos impedeixen que a l'estiu hi arribi massa radiació solar, però es deixa que a l'hivern el sol, més baix, penetri a la casa.


L'element clau és el sistema SAV, l'element més rellevant del qual són les finestres. A més d'una persiana per regular l'entrada de llum, tenen una reixeta a la part exterior, per la qual penetra l'aire, que passa entre els dos vidres. Així, gràcies a l'efecte d'hivernacle, l'aire s'escalfa i passa a l'interior de la casa per la reixeta inferior. A l'hivern, això redueix entre un 40 i un 60 % les necessitats de calefacció. A l'estiu, l'aire calent és expulsat. Això permet gaudir d'una temperatura confortable sense necessitat d'utilitzar aparells d'aire condicionat.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa