Inici » El medi ambient

Ciències naturalsBoscos i captació de carboni

Codi a embedir Copiar

Boscos i captació de carboni

Sovint es pensa en la plantació d'arbres com una manera de captar una part de les emissions que provoquen el canvi climàtic. Però, fins a quin punt poden fer aquest paper? El programa "El medi ambient" intenta donar resposta a aquesta pregunta.


La serra de Castelltallat, al Bages, va ser una de les zones que van patir els greus incendis del 1998. Investigadors del CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, estudien com aquests boscos es recuperen.


A la finca Biosca es mesuren diversos paràmetres en terrenys on no s'ha fet cap actuació i en d'altres on s'han eliminat rebrots, per reduir-hi la competència i facilitar el creixement del roure, l'alzina i el pi blanc. També s'observa què passa si es deixa que hi arribi tota l'aigua de la pluja o si, amb unes canals, se'n recull un 15 % per simular la disminució de precipitacions que es calcula que generarà el canvi climàtic.


A banda del creixement dels arbres, s'estudia el balanç de carboni. A més del que les plantes absorbeixen, s'ha de tenir en compte el que ja hi havia al sòl, que pot passar a l'atmosfera.


Aquest balanç és molt important perquè sovint pensem que els boscos compensen les emissions de diòxid de carboni que produïm. En realitat, només en compensen una petita part.


Tot i això, s'ha de ressaltar la importància dels boscos. D'una banda, perquè tenen moltes altres funcions bàsiques: retenen aigua, netegen l'aire i reciclen nutrients. I, de l'altra, perquè la desforestació allibera una gran quantitat de carboni. Si la crema de combustibles fòssils produeix 6.000 milions de tones anuals al món, la pèrdua de boscos n'aporta 2.000 milions més. Cal, doncs, conservar els boscos, però també pensar que els arbres no poden absorbir el carboni que generem.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa