Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEsparver cendrós: vint anys de gestió

Codi a embedir Copiar

Esparver cendrós: vint anys de gestió

El programa "El medi ambient" analitza, en aquest capítol, un programa per preservar la presència i la reproducció de l'esparver cendrós.


L'esparver cendrós és el rapinyaire més característic de les planes amb conreus de secà. S'alimenta de talpons, ratolins i ocells petits, com ara les cogullades, els cruixidells i els pardals.


Una família pot consumir durant una temporada de cria gairebé uns tres mil ratolins i altres rosegadors. Per tant, en principi, aquest esparver és un bon aliat dels pagesos.


Però els esparvers cendrosos tenen un problema greu: fan el niu directament a terra, ben protegit per la vegetació. Per tant, un camp de blat o de civada és el lloc ideal per niar. Però els esparvers no tenen en compte que les màquines collidores seguen els camps molt abans que els polls hagin tingut temps de sortir del niu. El resultat, durant molts anys, ha estat que molts esparvers morien triturats per les màquines i, a finals dels vuitanta, l'espècie gairebé va arribar a extingir-se.


El projecte de conservació va començar ara fa vint anys i tenia dues línies d'actuació. D'una banda, la localització dels nius per mantenir al seu voltant mitja hectàrea de cereal sense segar, amb la consegüent indemnització per al pagès. I de l'altra, el Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrusa va engegar un projecte únic al món: la cria en captivitat de l'esparver cendrós. Durant tots aquests anys han nascut cent noranta-set esparvers en captivitat i, com a resultat, la situació ha fet un canvi radical.


Ara, el projecte de cria en captivitat ja no és imprescindible. De fet, des de fa quatre anys, els tècnics ja no renoven l'estoc de reproductors. Al mateix temps, la protecció directa d'alguns espais on els esparvers cendrosos crien al mig del garric assegura, almenys, la continuïtat d'aquesta part de la població.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa