Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsNòmades que fugen / Joc sobre el clima / Pingüins al Perú

Codi a embedir Copiar

Nòmades que fugen / Joc sobre el clima / Pingüins al Perú

L'espai "El medi ambient" parla, en aquest capítol, de la marxa cap a la ciutat dels habitants nòmades del desert de Gobi, d'un joc sobre el medi ambient creat a la Gran Bretanya i del descobriment de fòssils de pingüins al Perú.


Nòmades que fugen del desert

El desert de Gobi, al sud de Mongòlia, és un dels més grans del món. És un lloc poc acollidor, però ocupat per tribus nòmades des de fa segles. Ara, molts grups se'n van a viure a la ciutat. La sequera provoca lluites per l'aigua, redueix la superfície de pastura i porta a la mort bona part dels ramats. Alguns experts opinen que les principals causes de tot això són l'abandó de la tradició nòmada i que s'hi practica un tipus de ramaderia sedentària que no permet la recuperació dels prats. Mentre la gent marxa, el desert creix tres quilòmetres cada any.


El clima és un joc... de moment

El govern britànic ha encarregat un joc per conscienciar els joves de la importància de certes decisions que afectaran el clima del planeta. "Operació control del clima" es pot baixar lliurement d'internet i obliga els jugadors a decidir sobre opcions de transport o de l'ús de l'energia. El sistema atorga unes puntuacions segons les decisions preses. L'objectiu és fer veure als joves el gran impacte dels seus hàbits. La mateixa empresa ha creat un joc destinat als adults.Pingüins antics al Perú

Les restes fòssils de dos pingüins trobades al Perú demostren que aquests ocells viatjaven fins a llocs amb aigües menys fredes molt abans del que es pensava fins ara.


L'anomenat "Icadyptes salasi" va viure fa trenta-sis milions d'anys i era molt més gros que els pingüins actuals. Feia un metre i mig, uns trenta centímetres més que el pingüí emperador, el més alt dels que existeixen. L'altra espècie desconeguda fins ara, "Perudyptes devriesi", és més antiga, va viure fa quaranta-dos milions d'anys, però els individus d'aquesta espècie eren força més baixos i no arribaven al metre d'alçada.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa