Inici » Quèquicom

TutoriaTecnologiaCiències naturalsTots a 80

Codi a embedir Copiar

Tots a 80

El programa "Quèquicom" analitza amb exemples pràctics si la reducció de la velocitat dels vehicles comporta una disminució de l'emissió de partícules contaminants.


El govern de la Generalitat de Catalunya ha decidit disminuir la velocitat dels vehicles a bona part de les vies de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'objectiu d'aquesta mesura és reduir-hi la contaminació. Totes les persones que circulin per la segona corona de Barcelona, que té els extrems a Granollers, Terrassa i Martorell, no podran passar de 90 per hora. Mentre que a la primera corona, que va des de Santa Coloma de Gramenet fins a Molins de Rei i Castelldefels, no es podrà passar de 80. El reporter Miquel Piris fa un experiment per conèixer la relació entre velocitat i consum. Amb el mateix vehicle fa un trajecte dues vegades, la primera a 120 km/h i, la segona, a 80 km/h. Comparant les dades, en Miquel s'adona que a 80 km/h el vehicle consumeix menys carburant. L'inconvenient, però, és que ha trigat més temps a fer el trajecte. Miquel Piris parla durant el programa amb Xavier Querol, un geòleg del CSIC que mesura cada dia les partícules que hi ha l'aire que respirem. Segons Nino Künzli, professor d'investigació de l'IMIM-CREAL, la contaminació de l'aire va lligada a un gran nombre de morts prematures. La periodista de Catalunya Ràdio Laia Claret informa cada dia de l'estat de les carreteres i des de l'helicòpter comprova com, cada vegada, els col·lapses s'inicien més lluny de la ciutat de Barcelona. José M. Baldasano, del Laboratori de Modelització Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), explica com contaminen els vehicles depenent del seu comportament a la carretera.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Treball recerca, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa