Inici » Salut!

TutoriaCiències naturalsPrevenir el consum excessiu d'alcohol

Codi a embedir Copiar

Prevenir el consum excessiu d'alcohol

Els professionals sanitaris del programa "Salut!" alerten, en aquest capítol, de les conseqüències negatives que té per a l'organisme el consum excessiu d'alcohol.


El consum d'alcohol és un element totalment integrat en la vida quotidiana. Bevem vi, cervesa, licors o destil·lats tant per celebrar un petit o gran esdeveniment com per acompanyar els àpats. Oblidem, però, que el consum continuat i en excés d'alcohol és la causa de moltes malalties greus perquè la seva toxicitat afecta òrgans tan vitals com el fetge, el cor o el cervell. I que també un consum ocasional excessiu sol tenir efectes tràgics: l'alcohol és la causa del quaranta per cent dels accidents de trànsit. Per fer un càlcul aproximat de la quantitat d'alcohol que consumeix una persona es pren com a referència la unitat de beguda estàndard o UBE. Cada UBE conté deu grams d'alcohol pur. Una copa de vi, una cervesa, un xopet o un cigaló corresponen a una UBE, mentre que un combinat o una consumició de destil·lats, com ara un whisky o un conyac, en són dues. En el cas dels homes es considera que el consum d'alcohol és moderat fins a quatre begudes estàndard diàries. Per qüestions fisiològiques i hormonals, el límit per a les dones es redueix fins a dues UBE al dia. Si parlem de consum ocasional, o de cap de setmana, el límit es fixa en sis UBE per als homes i cinc per a les dones. Bevem massa quan consumim alcohol per sobre d'aquestes quantitats. Quan prenem una beguda alcohòlica, primer l'alcohol l'absorbeix l'aparell digestiu i després passa a la sang, des d'on actua sobre la resta de l'organisme, per ser finalment metabolitzat, sempre, pel fetge. Un consum continuat i excessiu d'alcohol pot afectar diversos òrgans, com per exemple el fetge, i provocar malalties com la cirrosi o l'hepatitis; també pot afectar l'estómac, amb malalties com la gastritis. El cor és un altre dels òrgans que se'n ressenten. L'excés d'alcohol pot ser l'origen de malalties cardíaques i de la hipertensió arterial. També té efectes sobre el sistema nerviós i causa problemes de coordinació, atenció i memòria i, fins i tot, agressivitat. En aquest capítol, la infermera Magda Tarrés parla amb alguns conductors que s'aturen a dinar a la Panadella i amb un grup d'ucraïnesos que solen reunir-se en un bar de Guissona. La doctora Montserrat Baré es desplaça a un casal de Cervera, on cada tarda s'apleguen una bona colla de jubilats. I el doctor Jordi Schlaghecke acompanya un grup de joves que es preparen per passar una nit de festa a Calella.

  • Programa Salut!
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Educació per la ciutadania, Tutoria, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa