Inici » Història de Catalunya

Ciències socialsTornarem a sofrir, tornarem a lluitar

Codi a embedir Copiar

Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar

En aquest capítol, en Dragui, el protagonista de la sèrie "Història de Catalunya", parla de la repressió del règim franquista, vencedor de la Guerra Civil, i del moviments d'oposició clandestins.


Després de la Guerra Civil va començar una època de represàlies per part del nou govern espanyol contra els vençuts. Molts dels drets i llibertats que s'havien aconseguit durant la República van ser anul·lats per decret, i també l'Estatut d'Autonomia.


A Catalunya es van començar a organitzar els grups d'oposició al règim franquista, com el PSUC, que editava clandestinament la revista "Treball". Un altre grup d'oposició va ser el Front Nacional de Catalunya, creat el 1940. En aquesta època va començar a actuar el maquis, uns grups anarquistes partidaris de la lluita armada.


A finals del 1939, Hitler va envair Polònia. Va ser l'inici de la Segona Guerra Mundial.


A França, la Gestapo va empresonar Lluís Companys i el va lliurar al govern de Franco. El van tancar al castell de Montjuïc, va ser jutjat i condemnat a mort. El van afusellar el 15 d'octubre de 1940. Després de la mort del president Lluís Companys es va fer càrrec de la Generalitat a l'exili Josep Irla.


Franco va fer desaparèixer tot allò relacionat amb la República o la llengua catalana. Va canviar noms de carrers, va prohibir els sindicats obrers, que van ser substituïts per un sindicat vertical, va obligar a projectar el NO-DO als cinemes i va instaurar la censura.


Molts personatges il·lustres es van exiliar: Pompeu Fabra, Pau Vila, Carles Riba, Pau Casals... Els exilitats van mantenir importants focus de cultura catalana a França i Sud-amèrica.


Amb el llançament de la bomba atòmica a Hiroshima i la rendició d'Alemanya, Itàlia i el Japó es va acabar la Segona Guerra Mundial.


El règim franquista va demanar ingressar a l'ONU, però no ho va aconseguir. Les nacions membres de l'organització van retirar els seus ambaixadors i Espanya va quedar aïllada.


L'any 1947 es va entronitzar la Mare de Déu de Montserrat, un acte promogut per la Comissió Abat Oliba, i el 1952, va tenir lloc a Barcelona el 35è Congrés Eucarístic Internacional. Durant l'acte de clausura, presidit per Franco, un grup de gent va aconseguir desplegar una gran bandera catalana des de la muntanya de Sant Pere Màrtir.


Josep Irla va renunciar al càrrec de president de la Generalitat, l'any 1954, i el va substituir Josep Tarradellas.


L'any 1950, l'Assemblea General de l'ONU va anul·lar la resolució del 1946 i va autoritzar les potències mundials a restablir les relacions diplomàtiques amb Espanya. El règim franquista es va refermar gràcies a l'ajut dels Estats Units.


L'any 1951 va tenir lloc la vaga de tramvies de Barcelona, una de les primeres protestes contra el règim. La gent va decidir anar a peu, ja que no estava d'acord amb la pujada del preu dels bitllets dels tramvies, molt més cars que a Madrid.


L'any 1959 va aparèixer la revista "Serra d'Or", escrita totalment en català.
  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa