Inici » El medi ambient

Ciències naturalsReciclar cera, ajudar les abelles

Codi a embedir Copiar

Reciclar cera, ajudar les abelles

L'espai "El medi ambient" mostra com, des de la Cooperativa Apícola Tarragonina, s'estalvia feina a les abelles. Els apicultors els faciliten les làmines de cera on han de pondre els ous.


Les abelles entren i surten dels seus ruscos per xuclar nèctar i pol·len de les flors i fabricar el seu aliment bàsic: la mel. Però, pel que fa a la producció de cera, a aquests insectes els va bé una ajuda.


Cada quatre anys, les làmines de cera on les reines ponen els ous i on es desenvolupen les larves s'han de renovar. Els apicultors de la Cooperativa Apícola Tarragonina les canvien per làmines noves perquè les abelles les puguin seguir utilitzant. Així els estalvien feina.


Si els apicultors no canviessin les làmines, les abelles buscarien altres llocs on fer el rusc. Per això renovar-les permet tenir arnes fixes.


Però per obtenir làmines noves cal reaprofitar la cera de les velles. També es recupera la que fan servir les abelles per recobrir les làmines de mel. Tota la cera va a parar a una moderna planta de reciclatge que la Cooperativa Apícola Tarragonina té al Perelló. La cera passa per un primer procés en què se n'eliminen les restes de mudes i altres elements.


Una part de la cera bullida, aproximadament la meitat, és l'anomenada brisa, que serà utilitzada en calderes de biomassa o com a adob per als camps. La resta servirà per fer les làmines. Però la cera s'ha de conservar en estat líquid. Si s'ha de guardar molt de temps, una alternativa és solidificar-la. Se'n formen uns blocs que pesen vint quilos per poder-la conservar fins que es torni a liquar.


La cera líquida passa a la laminadora. Aquesta màquina supleix les abelles en la feina laboriosa de fabricar les làmines on les reines pondran els ous. Són fines, però prou sòlides perquè aguantin bé dintre les arnes. També reprodueixen exactament les cel·les hexagonals. Aquest aprofitament de la cera reciclada comporta un gran estalvi: per produir un quilo de cera, les abelles necessiten consumir set quilos de mel, que l'apicultor deixaria d'obtenir. També significa un sobreesforç per als insectes, perquè l'han de segregar i enganxar en unes condicions determinades.


Les làmines de cera es tornen a col·locar als quadres. Les abelles només hauran d'amollar petites quantitats de cera als hexàgons. A la planta del Perelló es poden laminar 500 quilos de cera diaris. Un estalvi i una comoditat per als 226 socis de la cooperativa. I, sens dubte, també una comoditat per a les abelles.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa