Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsTurisme: del sud al nord?

Codi a embedir Copiar

Turisme: del sud al nord?

El canvi climàtic també pot afectar el turisme a l'àrea del Mediterrani, tal com posa de manifest aquest reportatge de l'espai "El medi ambient".


A Múrcia se l'anomena "l'horta d'Europa". Una bona part de les fruites i hortalisses que es consumeixen al continent provenen d'aquí. Però aquesta regió és una de les més càlides i seques d'Europa. Els agricultors de la zona, avesats al problema de l'aigua, tenen ara una nova preocupació: el canvi climàtic.


Els estudis prediuen una disminució de fins al 40 % de les pluges al sud de la Península. Aquestes condicions obliguen a augmentar l'estalvi d'aigua, l'eficiència del reg i la planificació dels conreus.


Però a Múrcia i a altres llocs, com al País Valencià, els agricultors també competeixen pels recursos hídrics amb altres sectors. Durant els darrers anys s'hi han construït milers de segones residències. També hi ha molts grans hotels, que consumeixen uns 180 litres d'aigua per persona i dia, l'equivalent al que necessiten dues hectàrees de cítrics.


Un dels elements polèmics són els camps de golf, tant els existents com els que hi ha planificats. Segons els seus defensors, potencien un turisme de qualitat i donen un alt rendiment econòmic. Segons els seus detractors, consumeixen molta aigua i sovint són una manera de disfressar operacions immobiliàries.


Si el canvi climàtic preocupa els agricultors, el sector turístic també l'ha de tenir en compte. A llarg termini, a finals de segle, l'augment mitjà de 3,4 graus de les temperatures podria provocar que el mar del Nord i el Bàltic guanyessin en atractiu turístic els països mediterranis.


Benidorm, al País Valencià, és el gran exemple de creixement urbanístic enfocat gairebé del tot al sector turístic i un dels centres d'atracció del sud d'Europa. Aquesta ciutat de la comarca de la Marina Baixa rep una part important dels cent milions de persones que cada any es desplacen des del nord d'Europa cap al sud. Es calcula que aquests turistes gasten uns 100.000 milions d'euros anuals. La Comissió Europea preveu que el turisme de platja es traslladarà cap al nord del continent. Això es podria compensar amb la millora del temps a la primavera i a la tardor, sempre que els viatgers puguin fer vacances fora de la temporada d'estiu. Sigui com vulgui, sembla inevitable que la planificació turística tingui en compte les noves condicions que portarà el canvi climàtic.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Tutoria, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa