Inici » Mira'm bé

TutoriaEls codis ètics

Codi a embedir Copiar

Els codis ètics

Els programes de televisió apareixen acompanyats a la pantalla d'un símbol que indica l'edat a partir de la qual és recomanable que els espectadors els puguin veure. L'espai "Mira'm bé" explica els criteris que s'apliquen per posar-hi aquesta senyalització.


A la televisió es fan programes a totes hores i per a tots els tipus de públic. Des de fa uns quants anys algunes televisions s'han posat d'acord per marcar en un racó de la pantalla a quina mena de públic va adreçat cada programa. Si és recomanat per a tothom o només a partir d'una edat determinada.


Els criteris de senyalització dels programes de televisió es basen en cinc paràmetres diferents: el llenguatge que s'utilitza, la temàtica del programa, quina mena de conflictes s'hi presenten i com es resolen, si hi ha violència i com es comporten els que hi apareixen.


Pel que fa als programes especialment recomanats per a la infància, fan servir un llenguatge comprensible per als petits, sense cap expressió grollera. Sempre mostren comportaments positius i, quan no és així, mostren les conseqüències negatives que comporten. Els problemes sempre es resolen sense violència i transmeten valors positius com la solidaritat, la no-discriminació i el respecte pel medi ambient.


Val més que els menors de set anys no vegin un programa quan hi surten paraules o gestos grollers. Tampoc es recomanen quan els personatges es menyspreen els uns als altres, quan es porten malament i no en reben les conseqüències negatives, o bé quan hi ha violència, armes o escenes que puguin fer molta por als petits.


Hi ha altres programes que només es recomanen als més grans de deu anys. Es tracta d'espais on sovint es fan servir expressions grolleres, hi ha sovint baralles i discussions, comportaments violents o escenes de por i angoixa.


Si el programa és molt realista, o hi ha situacions èrotiques agressives o humiliants, les coses s'arreglen amb violència física o verbal, es defensa l'ús de les armes o del delicte, o si el racisme, el sexisme o la discriminació no es presenten com a coses negatives, no és recomanable que el vegin els que tinguin menys de setze anys.


Altres codis de senyalització són els dels programes recomanats per a tots els públics, els recomanats per a majors de divuit anys i els X.


Per conèixer millor com funcionen tots aquests sistemes de senyalització, el presentador del programa, Vador Lladó, conversa amb Victòria Camps, consellera del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).


El CAC controla que els programes de televisió siguin correctes, protegeixin la infància, no siguin excessivament violents i continguin un llenguatge adient.


Aquest organisme també vigila que les televisions actuin d'acord amb la llei que en regula els continguts i que respectin l'horari protegit, que va de les sis del matí a les deu de la nit.

  • Programa Mira'm bé
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2006
  • Durada: 20min.
  • Àmbit Tutoria
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa