Inici » Mira'm bé

TutoriaEducació artísticaLlengües i literaturaEls dibuixos animats

Codi a embedir Copiar

Els dibuixos animats

L'espai "Mira'm bé" repassa, en aquest capítol, la història dels dibuixos animats i mostra el procés de creació de "Les tres bessones".


Els dibuixos animats es van inventar fins i tot abans que el cinema i han evolucionat durant més de cent anys fins a arribar als sistemes actuals d'animació per ordinador.


Durant la primera meitat del segle XX, després d'una època experimental, es va viure l'època daurada dels dibuixos animats, amb Walt Disney, Tex Avery, la Warner Brothers i altres grans productores que feien uns dibuixos molt elaborats i artesanals.


Els grans costos que això comportava van portar aquest ofici a una crisi, i durant les dècades següents es van fer dibuixos cada vegada més simples i mecanitzats per abaratir-ne el procés.


Amb la revolució informàtica, la producció de dibuixos s'ha tornat a transformar i ara es pot fer un tipus d'animació que mai s'havia pogut ni imaginar. Així, els dibuixos tornen a viure un moment molt creatiu.


És veritat que durant molts anys la major part de dibuixos animats han estat orientats als petits, però, durant les últimes dècades, els dibuixos animats destinats a un públic més adult han anat guanyant acceptació.


El presentador del programa, Vador Lladó, intenta animar un dibuix, però no se'n surt. Decideix, aleshores, parlar amb Roser Capdevila, il·lustradora i creadora de "Les tres bessones".


Roser Capdevila explica que per fer aquesta sèrie de dibuixos animats es va inspirar en les seves tres filles bessones, que ara ja són grans. Destaca que, per aconseguir moviment, cal fer dotze dibuixos per segon, així que per fer un capítol de dibuixos cal la participació de molta gent.


La feina comença amb els guionistes i amb la supervisió posterior del guió. Després es dibuixen els personatges de cada episodi en diverses posicions: de cara, de perfil, d'esquena... La feina següent és preparar l'"story board", una mena de còmic que explica tots els plans de l'episodi.


Amb l'ordinador es preparen els fons, després, s'hi integren els personatges, se'ls dóna llum o se'ls en treu, s'hi afegeixen efectes especials...


Tot seguit, en el procés de postproducció es dóna moviment a tot plegat i en el de sonorització s'hi afegeixen les veus, la música i els efectes especials.

  • Programa Mira'm bé
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual
  • Any de producció 2006
  • Durada: 21min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Educació artística
  • Àrea Educació artística: visual i plàstica, Educació per al desenvolupament personal, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Educació visual i plàstica
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa