Inici » Història de Catalunya

Ciències socialsSom una nació

Codi a embedir Copiar

Som una nació

La transició va fer possible el pas del règim franquista a la democràcia. La sèrie d'animació "Història de Catalunya" dedica el capítol a la recuperació de les institucions catalanes. Com sempre, en Dragui n'és el narrador i protagonista.


A la segona meitat del 1976, i després de la dimissió d'Arias Navarro, el rei va nomenar Adolfo Suárez cap del govern. Suárez va impulsar un govern de transició entre el règim franquista i la democràcia, i va presentar als procuradors a Corts la Llei de Reforma Política. Aquesta llei es basava en principis democràtics i canviava alguns punts del règim vigent. La llei va ser ratificada en referèndum.


A Catalunya, el president de la Generalitat, Josep Tarradellas, encara estava exiliat a França i la diada de Sant Jordi del 1977 va ser una gran festa reivindicativa de les llibertats de Catalunya i de l'Estatut.


El 15 de juny de 1977 es van fer eleccions generals, les primeres eleccions democràtiques després de quaranta anys. A Catalunya van guanyar els socialistes, i a la resta de l'Estat, la Unión del Centro Democrático (UCD), el partit d'Adolfo Suárez.


Tot seguit, Tarradellas va anar a Madrid i es va entrevistar amb el rei i amb el president Suárez. L'11 de setembre de 1977, més d'un milió de persones es van manifestar pels carrers de Barcelona. El govern espanyol va reconèixer Josep Tarradellas com a president de la Generalitat.


El 23 d'octubre de 1977, Josep Tarradellas va arribar a Barcelona i, des de l'aeroport del Prat fins a la plaça de Sant Jaume, va ser aclamat per una immensa multitud. Al balcó de la Generalitat, va pronunciar les cèlebres paraules: "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí".


El 6 de desembre de 1977 es va constituir el primer govern de la Generalitat provisional, presidit per Tarradellas. En formaven part els caps dels partits polítics catalans més votats a les eleccions al Parlament espanyol.


El 6 de desembre de 1978 es va aprovar en referèndum la nova Constitució Espanyola i, el 3 d'abril de 1979, es van fer les primeres elecccions democràtiques als ajuntaments.


Per acord conjunt de les forces democràtiques, es va llançar la campanya "Volem l'Estatut", que va ser molt intensa durant l'any 1979. Finalment, el nou Estatut, redactat a Sau, va ser aprovat en referèndum el 25 d'octubre de 1979. Tot seguit es van convocar eleccions al Parlament de Catalunya. El partit vencedor va ser Convergència i Unió, i Jordi Pujol es va convertir en el 115è president de la Generalitat de Catalunya.

  • Programa Història de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1988
  • Durada: 16min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa