Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLes formigues d'Osona

Codi a embedir Copiar

Les formigues d'Osona

Històricament, l'observació de formigues ha fascinat els homes. L'organització social d'aquests animals ha motivat literatura i llegendes. L'espai "El medi ambient" en parla en aquest capítol.


Les formigues de l'espècie "Camponotus cruentatus" són de les més grosses que es poden trobar a Catalunya. En canvi, les "Pheidole pallidula" són de les més petites i esteses per tot el territori.


Roger Vila és un dels pocs aficionats a estudiar les formigues. Va organitzar un grup a la comarca d'Osona per fer un cens d'espècies, un treball inèdit a Catalunya.


Van preparar uns paranys en vuit punts escollits. La Universitat de Barcelona els va ajudar a identificar algunes espècies. Acabada la recerca, havien trobat setanta-dues espècies, de les cent cinquanta que es diu que hi ha a Catalunya.


Espècies diferents de formigues poden fer nius a menys d'un metre de distància. Les colònies poden ser de mil individus o de milions. Les "Mesor capitatus" tenen un règim alimentari vegetarià, fonamentalment granívor. En canvi, les del gènere "Formica" protegeixen i transporten "ramats" de pugons, dels quals obtenen una excreció dolça que alimentarà les larves. Les "Formica sanguinea" envien la reina a pondre els ous en nius d'altres espècies que treballaran per les larves estranyes, és l'anomenat "esclavisme". Fent niu, no a terra, sinó als arbres, hi ha els rebaixins, "Crematogaster scutellaris", potser les més conegudes per les seves picades que injecten un fibló untat amb una substància tòxica. Algunes tenen més d'una reina per niu, com les del gènere "Tapinoma", que fan olor de vainilla.


Amb les dades obtingudes durant el cens s'ha fet un treball que vol ser el primer pas cap a un catàleg de formigues. Un document que serviria de consulta per a moltes altres investigacions posteriors atès l'elevat nombre d'espècies trobades i descrites.


Diversos grups a la península Ibèrica han pres el projecte d'Osona com a exemple i han iniciat un cens similar.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa