Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsConservació de la natura a Cambodja

Codi a embedir Copiar

Conservació de la natura a Cambodja

L'espai "El medi ambient" destaca la riquesa biològica de Cambodja, tot i que els problemes polítics del país no han ajudat a conservar-la, sinó més aviat al contrari.


Cambodja té sis vegades l'extensió de Catalunya i només tretze milions d'habitants, i el divuit per cent del seu territori està protegit pels seus valors mediambientals. A primer cop d'ull, doncs, semblaria un paradís per als amants de la natura, però la realitat és molt diferent.


Durant els últims cinquanta anys, Cambodja ha passat per tota mena de calvaris polítics interns que van arribar al punt culminant durant la dictadura del Pol Pot, a la dècada dels setanta, quan el mateix govern del país va fer assassinar milers de cambodjans de totes les franges d'edat.


Des que el Vietnam va alliberar el poble cambodjà de la dictadura dels khmers rojos, el país s'ha anat recuperant a poc a poc. Els antics camps d'extermini s'han convertit en un museu que recorda el que no hauria hagut de passar mai.


Però el patrimoni natural no és el que havia estat, ni de bon tros. El govern, en un intent desesperat de millorar l'economia local, es va vendre literalment els boscos a països veïns com Malàisia o Indonèsia, que es van aprofitar de la situació per comprar fusta de qualitat a preu de ganga.


Els anys seixanta, tres quartes parts de Cambodja estaven cobertes per boscos subtropicals. Avui en queden menys de la meitat. Tota la part central del país està farcida de camps d'arròs, i només a les zones més inaccessibles del nord-est hi ha boscos humits que han resistit els tràngols que ha patit el país. N'és un exemple el santuari d'ocells de Prek Toal, una de les millors reserves ornitològiques mundials. El centre d'informació és una caseta de fusta que sura en un canal. A dins, quatre fulls descolorits penjats a les parets i un guarda que cobra una entrada i organitza una sortida en barca, l'única manera de conèixer el parc.


A Prek Toal hi abunden més les arts de pesca permanents que no pas els ocells, però, tot i això, el cor del parc encara acull una de les millors reserves ornitològiques del sud-est asiàtic. L'altra cara de la moneda és a tocar de Phnom Penh. El centre de fauna de Phnom Tamao acull dotzenes d'animals confiscats del comerç il·legal, entre els quals hi ha micos i cérvols que demanen teca als visitants i alguns dels últims óssos malais autòctons de la zona, que, capturats quan eren cadells per ser venuts com a mascotes, ara serien incapaços de sobreviure en llibertat. Només poden esperar que passi la vida darrere els barrots de la instal·lació.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa