Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEls cinc peixos més amenaçats del país

Codi a embedir Copiar

Els cinc peixos més amenaçats del país

En aquest capítol, l'espai "El medi ambient" parla dels cinc peixos més escassos de Catalunya, que són també els més menuts.


Totes cinc espècies tenen en comú que estan estrictament protegides per la llei, encara que aquest fet no n'assegura al cent per cent la conservació.


El fartet és un peix típic de llacunes litorals que comparteix sovint el seu hàbitat amb el samaruc, un altre peix amenaçat d'extinció a causa de la desaparició dels ambients on viu. L'espinós, potser el més escàs de tots, és l'única espècie del país que construeix un autèntic niu per tenir cura dels ous i els alevins.


El cavilat és un altre d'aquests cinc peixos, una espècie de distribució europea que, a tot Catalunya, només viu a la Vall d'Aran. Està amenaçat per la contaminació i la canalització dels rius, la destrucció dels marges i els fons, les captacions hidràuliques abusives i les preses, que no el deixen remuntar els cursos d'aigua i n'aïllen les poblacions. La rabosa de riu hi té una retirada. També cria enganxant els ous a les pedres del fons, però viu al cursos baixos i no està tan localitzada. Al centre piscícola del delta de l'Ebre la crien en captivitat des de fa temps, juntament amb els espinosos, els fartets i els samarucs. Aquí, les raboses fan servir tubs de PVC per enganxar els ous al seu interior. Ara bé, una vegada feta la posta, fer créixer els alevins és tota una altra història.


La producció pròpia de microorganismes n'assegura l'alimentació de les cries, i d'aquesta manera, cada any, unes quantes dotzenes de raboses nascudes en captivitat poden ser alliberades per reforçar les poblacions naturals. Primer els posen marcadors subcutanis especials per poder-les identificar més endavant. El canal de Tivenys és un dels punts escollits per reforçar les magres poblacions naturals d'un dels peixos més desconeguts.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa