Inici » Resultats de cerca » Què m'has dit?

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaEl vocabulari dels vaixells de pesca

Codi a embedir Copiar

El vocabulari dels vaixells de pesca

L'espai "Què m'has dit!" repassa, en aquesta ocasió, el vocabulari relacionat amb els vaixells i la pesca. També analitza el significat del mot "telepeatge".


Al port de Tarragona, Joan Francesc Borràs és en un vaixell de pesca d'arrossegament. Des d'allà ens mostra les diferents parts d'aquesta embarcació de pesca.


La "proa" és la part davantera del vaixell, la part que talla la mar. La "popa" és la part posterior, on hi ha l'hèlix i el timó. "Babord" és la part esquerra de l'embarcació i "estribord", la dreta. "Proa" i "popa" són mots d'etimologia llatina. "Babord" i "estribord" són d'origen nòrdic.


"Ormeig" és el nom genèric per referir-se al conjunt d'elements que constitueixen un estri o art de pesca, com ara canyes, palangres... El plural és "ormejos".


La base principal dels arts de pesca és la "xarxa". El mot "almadrava" és d'origen àrab i fa referència a una xarxa grossa que es deixa calada dins la mar i on els peixos grossos, com ara les tonyines, són empresonats.


Al "pont de comandament" hi ha la part de "bitàcola", on hi ha els instruments de navegació. La "bitàcola" és una una caixa cilíndrica que conté la brúixola i altres instruments de guia. D'aquesta paraula provenen els termes "agulla de bitàcola" i "quadern de bitàcola".


D'altra banda, el mot "telepeatge" fa referència a una forma de pagament vinculada a un dispositiu electrònic que rep el mateix nom. El "telepeatge" permet pagar el peatge a una certa distància, sense haver d'aturar el vehicle. Quan el cotxe passa pel peatge, es carrega l'import a la targeta de crèdit associada al "telepeatge" i s'aixeca la barrera perquè el cotxe pugui continuar circulant sense haver d'aturar-se.  • Programa Què m'has dit?
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2004
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Tutoria, Llengua catalana i literatura, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa