Inici » Salut!

TutoriaCiències naturalsPrevenir els mals de cap

Codi a embedir Copiar

Prevenir els mals de cap

El mal de cap pot aparèixer a qualsevol edat i, depenent de la intensitat del dolor, pot provocar que qui el pateix no pugui fer una vida normal. El programa "Salut!" parla dels factors que el provoquen i de com prevenir-lo.


Almenys una vegada a la vida, un noranta per cent de la població ha tingut mal de cap. La seva incidència sol ser més alta en dones que en homes i es pot presentar a qualsevol edat. Moltes vegades és un dolor que apareix associat a altres malalties, però si es té de manera aïllada i crònica s'ha de considerar una malaltia per si mateix.


Hi ha prop de tres-cents tipus de mal de cap. Tots tenen en comú el fet que, segons la intensitat del dolor que produeixen, poden provocar que qui els pateix no pugui fer una vida normal. Els més comuns són les cefalees tensionals i les migranyes.


En aquest capítol de "Salut!", la infermera Magda Tarrés és a Figueres, on es troba amb la Pilar, una professora que té migranya quan bufa la tramuntana. Quan passa això, la Pilar no sap què fer per evitar-ho i decideix no sortir de casa. Magda Tarrés també conversa amb una professora de piano i el seu alumne, que acostumen a tenir mal de cap després de moltes hores d'assaig.


La doctora Montserrat Baré s'ha desplaçat fins a l'Hospitalet de Llobregat. Allà, dóna alguns consells als alumnes d'una classe de primer d'ESO per evitar el mal de cap. Només cal canviar alguns petits mals hàbits diaris. També visita el Sergio, un noi de dotze anys que té migranya. Amb ell aprendrem què es pot fer a casa quan es té una crisi migranyosa.


El doctor Jordi Schlaghecke entra en una oficina de venda telefònica i ens ensenya com podem millorar l'ergonomia a la feina per evitar que acabem el dia amb mal de cap. També tracta el cas d'un home que té migranya postestrès i s'acosta a una benzinera, un lloc on els derivats del petroli poden desencadenar algunes crisis de mal de cap.


  • Programa Salut!
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa