Inici » Montserrat un símbol

Ciències socialsEsplendor, destrucció i reconstrucció de Montserrat

Codi a embedir Copiar

Esplendor, destrucció i reconstrucció de Montserrat

En el capítol anterior "Mites, llegendes i creences" varem deixar Montserrat en la seva època d'esplendor. Ens situem a l'any 1755, any en què l'abat de Montserrat, Benet Argerich, ha engegat un projecte d'ampliació.


El monestir i el santuari s'havien tornat insuficients per acollir els romeus i la creixent comunitat. Per aquells anys, a mitjans segle XVIII, la comunitat tenia annexos als priorats de Santa Cecília i les abadies de Sant Genís de Fontanes i de Sant Benet de Bages. A final del segle XVIII Montserrat estava en plena puixança.

L'any 1792, a causa de la Guerra Gran amb França, es paralitzen les obres.

Van ser 37 anys de reformes, de traginar pedres, de projectes, de molts esforços¿ però el 1794, davant de la proximitat de les forces republicanes franceses, es va haver de posar els esforços a evacuar precipitadament el monestir i a desmantellar part dels tresors i obres d'arts de la sagristia i del cambril. Des de llavors Montserrat serà tot sovint sacsejada !!!


En el capítol d'aquesta setmana "Esplendor, destrucció i

reconstrucció de Montserrat" parlarem d'aquests processos i també de com, al cap de molt anys, les noves carreteres, l'agençament de capelles i ermites, la proximitat de dues línies de ferrocarril, en definitiva, l'entrada en el progrés, havien portat Montserrat a ser el que havia profetitzat l'Abat Muntadas, anys abans: "un mont Tabor, d'on brollarà llet i mel per a totes les nacions del món catòlic, especialment per als catalans".

Una sèrie de 13 capítols que dóna les claus per entendre la història d'un dels centres musicals més rellevants del país. Els mestres de l'Escola de Montserrat, la vida, la història, el context social, cultural i polític que ha envoltat el que ha esdevingut símbol.

  • Programa Montserrat un símbol
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2006
  • Durada: 48min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Religió (voluntària), Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa