Inici » Montserrat un símbol

Educació artísticaCiències socialsLes veus del Virolai

Codi a embedir Copiar

Les veus del Virolai

En aquest capítol escoltem i ens apropem a la història del Virolai que va composar Mn. Jacint Verdaguer amb les magnífiques veus blanques de l'Escolania de Montserrat.El Virolai té els seu orígens amb el trobadors. Montserrat símbol de Catalanitat, lloc de natura, cultura i espiritualitat. L'Escolania és un cor de nens, que canta a veus blanques. En aquest capítol podem escoltar la història de l'Escolania de Montserrat i també la seva actualitat. Quan el repertori ho requereix es complementa amb la Capella de Música de Montserrat, formada per alguns antics escolans i per la Capella de monjos del Monestir. L'Escolania ha tingut directors i compositors de gran prestigi en el món musical i cultural que han aportat al nostre país peces de singular bellesa i reconegudes arreu.A l'Escolania s'han format grans músics i artistes prestigiosos i també celebritats en d'altres camps i especialitats. Aquesta rellevant institució ha tingut prestigiosos directors com el pare Anselm Ferrer o el recentment desaparegut Pare Ireneu M. Segarra(1917) tot un referent del món musical i de l'aprenentatge de la música. El P. Ireneu va estar 45 anys al capdavant de l'Escolania.


El cant del Virolai està avui en dia unit a l'escolania i sabem que va ser l'escolania mateixa qui el va interpretar per primera vegada, aquella tarda plujosa d'abril, el dia 25 d'abril de 1880, l'any del Mil·lenari. Però la formació de l'any 1880, aquella escolania no s'assemblava gaire, ni en praxi ni en concepció, a la dels nostres dies. Eren molts menys cantaires i la seva veu no sonava com ara, ni tampoc es cantava a la mateixa hora litúrgica.


La veritat és que els autors del Virolai, Verdaguer i Rodoreda, no el van concebre en funció de l'escolania, tot al contrari. En aquest capítol us explicarem aquest fenomen d'identificació entre Escolania i Virolai, i l'itinerari de l'escolania al llarg de la història.


La musica interpretada per nens durant els oficis religiosos està documentada de molt antic. A Montserrat aquesta pràctica es pot testimoniar des de l'any 1307.

Farem un repàs dels mestres que van anar desfilant per l'escolania fins avui dia.


També podrem sentir com era i com és una classe de cant al segle XIX i d'avui dia. I ho farem amb els actuals escolans de Montserrat i el seu mestre, Joaquim Piqué.Ho farem amb "Les Veus del Virolai".


Actualment el director del cor és en Bernat Vivancos i Farré, músic i compositor de prestigi internacional.
Una sèrie de 13 capítols que dóna les claus per entendre la història d'un dels centres musicals més rellevants del país. Els mestres de l'Escola de Monserrat, la vida, la història, el context social, cultural i polític que ha envoltat el que ha esdevingut símbol.

  • Programa Montserrat un símbol
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2006
  • Durada: 47min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Música, Religió (voluntària), Educació artística: música, Història de la música
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa