Inici » Montserrat un símbol

Educació artísticaCiències socialsEspiritual i terrenal

Codi a embedir Copiar

Espiritual i terrenal

El Mil.lenari de la suposada "trobada" de la Mare de Déu, el 1880, el concurs poètic, i el musical d'on va sorgir la composició del Virolai, s'han d'inscriure no només en un procés de recuperació nacional, sinó també en la intensa vida religiosa d'aquella època.


Però així com la política d'aquells anys no era ni de bon tros tranquil·la, el moviment de l'Església no era tan unitari com es podia pensar.


Al si de la mateixa institució a Catalunya, diversos corrents pugnaven per imposar-se, i de fet el factor polític no s'acabava de deslligar de la vida espiritual.

Les qüestions terrenals interferien en aquesta vida espiritual. Qualsevol moviment de l'església catalana per recuperar el catecisme en català, que havia estat prohibit, per predicar i publicar en català, per poder redactar en català les cartes pastorals, per exemple, el projecte per reconstruir Ripoll, o fins i tot la intenció de coronar canònicament la Mare de Déu de Montserrat com a patrona de Catalunya, era vist amb suspicàcia: Madrid no passava per alt cap indici del que anomenaven "separatisme".


Les festes del Mil·lenari es troben, doncs, al bell mig d'aquestes polèmiques. Van ser una manifestació patriòtica, però van servir per prendre el pols de la força de la religió a l'època.


Els vessants espiritual i terrenal massa sovint i amb massa intensitat s'han viscut com vivències enemigues a Catalunya. Persones amb responsabilitats polítiques, eclesiàstiques, dins de Catalunya i fora van fer augmentar la distància entre aquests dos àmbits i d'altres van lluitar per crear ponts de trobada.


El 1880, amb les festes del Mil·lenari es va pretendre fugir del joc polític i reunir els catalans sota un símbol i fer-los vibrar per la pàtria.

Una sèrie de 13 capítols que dóna les claus per entendre la història d'un dels centres musicals més rellevants del país. Els mestres de l'Escola de Montserrat, la vida, la història, el context social, cultural i polític que ha envoltat el que ha esdevingut símbol.

  • Programa Montserrat un símbol
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2006
  • Durada: 49min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Religió (voluntària), Història de l'art, Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa