Inici » Resultats de cerca avançada » Veus de l'exili

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaLa resistència cultural a França

Codi a embedir Copiar

La resistència cultural a França

Des el començament de l'exili a França, iniciatives institucionals i

privades treballen per mantenir viva la cultura catalana a tot el món.

El mateix 1939 el conseller de la Generalitat, Antoni Sbert, funda amb

altres prohoms la Fundació Ramon Llull. Aquesta Fundació tenia dos

objectius: l'ajuda als refugiats catalans i la publicació de la Revista

Catalunya. Aquesta revista ja era la insígnia de la cultura catalana i

es va voler que continués la seva tasca a l'exili. L'any 1940 amb la

invasió alemanya va quedar aturada a França i es va haver de publicar a Londres i a Amèrica. L'any 1945 un cop alliberada a França es tornarà a publicar en aquest país.

També es van fundar dues editorials importants. L'editorial Albor i

Edicions Catalanes de París fundada per Josep Benet.. Aquesta editorial es va decicar a publicar a partir dels anys 60, llibres que feien referència a la història de Catalunya i a la política franquista. Els

seus llibres eren entrats de contraban a Catalunya ja que eren prohibits."Veus de l'exili". Aquest és un programa que vol explicar la diàspora de desenes de milers de catalans dispersats per tot el món arran de la Guerra Civil. Periodistes i historiadors els han seguit els passos per recuperar el testimoni de l'exili.

Més de cent veus en una producció de 35 capítols en què es reflecteixen mostres representatives de la cultura, la política i la vida de catalans a tot el món: cartes, poemes, documents... Tot plegat per intentar trobar l'ànima de la cultura i l'activitat política catalanes durant els anys més durs del franquisme.


Hi ha capítols en què s'expliquen les causes i les conseqüències de l'exili de forma cronològica. D'altres de monogràfics en què es repassen episodis importants de la història de l'exili: els bombardejos que van acompanyar la retirada, la divisió política a la cúpula dirigent, la solidaritat als camps d'internament i concentració, la represa cultural amb els Jocs Florals, etc. Hi ha espais en què s'explica la història dels grans protagonistes de l'exili: Lluís Companys, Joan Peiró, Pau Casals, Joan Coromines, Josep Carner, Pompeu Fabra... Tot plegat per recuperar la memòria i per descobrir l'aventura vital, la trajectòria cultural d'una lluita per conservar la identitat davant la repressió que vivia l'interior del país.

És, també, un homenatge a l'esforç de solidaritat humana a través de l'exposició del testimoniatge vital de les històries personals més variades, que posen en evidència la voluntat de ser i, alhora, el combat per la llibertat i la justícia.


  • Programa Veus de l'exili
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2006
  • Durada: 54min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Literatura catalana, Història del món contemporani, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Història, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa