Inici » Veus de l'exili

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaL'exili de la por i la solidaritat

Codi a embedir Copiar

L'exili de la por i la solidaritat

Fa poc hem vist per la televisió les columnes de refugiats bosnians i

kosovars. Doncs, 60 anys abans ja havia passat aquí. Segons Josep Termes hi va haver un veritable exili de masses a causa de la por als bombardejos a la població civil i a les represàlies.


Quan Franco entra a Catalunya la gent agafa por ja que veu com molts pobles són represaliats i bombardejats sistemàticament. Només cal recordar els bombardejos al mercat de Granollers i el bombardeig diari a la ciutat de Figueres. L'exèrcit franquista volia humiliar i massacrar la població catalana.


Rovira i Virgili en la seva obra "Els darrers dies de la Catalunya

republicana" ens explica amb tota mena de detalls els fet que van

succeir aquells últims dies de gener de 1939.


"Veus de l'exili". Aquest és un programa que vol explicar la diàspora de desenes de milers de catalans dispersats per tot el món arran de la Guerra Civil. Periodistes i historiadors els han seguit els passos per recuperar el testimoni de l'exili.

Més de cent veus en una producció de 35 capítols en què es reflecteixen mostres representatives de la cultura, la política i la vida de catalans a tot el món: cartes, poemes, documents... Tot plegat per intentar trobar l'ànima de la cultura i l'activitat política catalanes durant els anys més durs del franquisme.


Hi ha capítols en què s'expliquen les causes i les conseqüències de l'exili de forma cronològica. D'altres de monogràfics en què es repassen episodis importants de la història de l'exili: els bombardejos que van acompanyar la retirada, la divisió política a la cúpula dirigent, la solidaritat als camps d'internament i concentració, la represa cultural amb els Jocs Florals, etc. Hi ha espais en què s'explica la història dels grans protagonistes de l'exili: Lluís Companys, Joan Peiró, Pau Casals, Joan Coromines, Josep Carner, Pompeu Fabra... Tot plegat per recuperar la memòria i per descobrir l'aventura vital, la trajectòria cultural d'una lluita per conservar la identitat davant la repressió que vivia l'interior del país.

És, també, un homenatge a l'esforç de solidaritat humana a través de l'exposició del testimoniatge vital de les històries personals més variades, que posen en evidència la voluntat de ser i, alhora, el combat per la llibertat i la justícia.


  • Programa Veus de l'exili
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2006
  • Durada: 51min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Història, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa