Inici » Veus de l'exili

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaCamps de concentració

Codi a embedir Copiar

Camps de concentració

En aquest capítol ens expliquen com eren els camps d'internament

d'Argelers i Sant Cebrià i com era la vida quotidiana dels exiliats.

Així alguns personatges com Rosa Laviña, presonera al camp de dones d'Argelers, ens explica com intercanviaven coses i menjar amb els homes que eren internats en un camp pròxim. També ens explica com va fer el primer petó amb un altre presoner davant l'atenta mirada d'un guardià.

Més tard es va casar amb aquest presoner. Hi ha vivències d'altres

presoners.


"Veus de l'exili". Aquest és un programa que vol explicar la diàspora de desenes de milers de catalans dispersats per tot el món arran de la Guerra Civil. Periodistes i historiadors els han seguit els passos per recuperar el testimoni de l'exili.


Més de cent veus en una producció de 35 capítols en què es reflecteixen mostres representatives de la cultura, la política i la vida de catalans a tot el món: cartes, poemes, documents... Tot plegat per intentar trobar l'ànima de la cultura i l'activitat política catalanes durant els anys més durs del franquisme.


Hi ha capítols en què s'expliquen les causes i les conseqüències de l'exili de forma cronològica. D'altres de monogràfics en què es repassen episodis importants de la història de l'exili: els bombardejos que van acompanyar la retirada, la divisió política a la cúpula dirigent, la solidaritat als camps d'internament i concentració, la represa cultural amb els Jocs Florals, etc. Hi ha espais en què s'explica la història dels grans protagonistes de l'exili: Lluís Companys, Joan Peiró, Pau Casals, Joan Coromines, Josep Carner, Pompeu Fabra... Tot plegat per recuperar la memòria i per descobrir l'aventura vital, la trajectòria cultural d'una lluita per conservar la identitat davant la repressió que vivia l'interior del país.

És, també, un homenatge a l'esforç de solidaritat humana a través de l'exposició del testimoniatge vital de les històries personals més variades, que posen en evidència la voluntat de ser i, alhora, el combat per la llibertat i la justícia.


Si ens vols explicar la teva experiència, escriu a la següent adreça de correu electrònic: ferrer.s@catradio.cat


"Veus de l'exili"

Un programa per recuperar la memòria de l'exili català.

Un programa per donar veu als que van haver de marxar.

Un programa per donar veu als que van callar per la força

  • Programa Veus de l'exili
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2006
  • Durada: 57min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Història, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa