Inici » Veus de l'exili

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaDones a l'exili

Codi a embedir Copiar

Dones a l'exili

En aquest capítol s'explica com les dones del 1939 no solament van perdre la guerra sinó que ho van perdre gairebé tot. La derrota va acabar amb l'emancipació de la dona, el dret al divorci i el dret a

l'avortament. Va haver de treballar en condicions penoses. El règim

franquista les va posar a la presó per roges i van ser discriminades a la feina, al veïnat i a les famílies. Per acompanyar la descripció se'ns presenten cartes de Mercè Rodoreda a la seva amiga Anna Murià.


"Veus de l'exili". Aquest és un programa que vol explicar la diàspora de desenes de milers de catalans dispersats per tot el món arran de la Guerra Civil. Periodistes i historiadors els han seguit els passos per recuperar el testimoni de l'exili.

Més de cent veus en una producció de 35 capítols en què es reflecteixen mostres representatives de la cultura, la política i la vida de catalans a tot el món: cartes, poemes, documents... Tot plegat per intentar trobar l'ànima de la cultura i l'activitat política catalanes durant els anys més durs del franquisme.


Hi ha capítols en què s'expliquen les causes i les conseqüències de l'exili de forma cronològica. D'altres de monogràfics en què es repassen episodis importants de la història de l'exili: els bombardejos que van acompanyar la retirada, la divisió política a la cúpula dirigent, la solidaritat als camps d'internament i concentració, la represa cultural amb els Jocs Florals, etc. Hi ha espais en què s'explica la història dels grans protagonistes de l'exili: Lluís Companys, Joan Peiró, Pau Casals, Joan Coromines, Josep Carner, Pompeu Fabra... Tot plegat per recuperar la memòria i per descobrir l'aventura vital, la trajectòria cultural d'una lluita per conservar la identitat davant la repressió que vivia l'interior del país.

És, també, un homenatge a l'esforç de solidaritat humana a través de l'exposició del testimoniatge vital de les històries personals més variades, que posen en evidència la voluntat de ser i, alhora, el combat per la llibertat i la justícia.


Si ens vols explicar la teva experiència, escriu a la següent adreça de correu electrònic: eferrer.s@catradio.ca


"Veus de l'exili"

Un programa per recuperar la memòria de l'exili català.

Un programa per donar veu als que van haver de marxar.

Un programa per donar veu als que van callar per la força

  • Programa Veus de l'exili
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2006
  • Durada: 54min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Història, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa