Inici » Veus de l'exili

TutoriaCiències socialsLlengües i literaturaJocs florals a l'exili

Codi a embedir Copiar

Jocs florals a l'exili

Els Jocs Florals, festa medieval de la poesia es van reinstaurar a

Barcelona el 1859. Era una cita poètica de la llengua catalana que se

celebrava cada primer diumenge del mes de maig.


Després de la guerra, entre 1940-1970 en què la llengua catalana va ser prohibida pel règim franquista , aquesta festa literària es va continuar fent 37 vegades sense interrupcions a l'exili. Es va fer a diferents països d'Europa i d'Amèrica. La trobada de catalans vinguts de diferents indrets del món va desbordar el fet literari i es va convertir en una manifestació de catalanitat.


Els primer Jocs Florals a l'exili van tenir lloc al Centre Català de

Buenos Aires el 1941, amb tres objectius bàsics: Manteniment de la

unitat de la llengua catalana, Presència de poetes catalans destacats i

Obertura al món.


Personatges destacats que van participar als Jocs Florals a l'exili van

ser: Pompeu Fabra, Pau Casals, Josep Carner, Margarida Xirgu, Pere Calders, Martí Pol...


"Veus de l'exili". Aquest és un programa que vol explicar la diàspora de desenes de milers de catalans dispersats per tot el món arran de la Guerra Civil. Periodistes i historiadors els han seguit els passos per recuperar el testimoni de l'exili.

Més de cent veus en una producció de 35 capítols en què es reflecteixen mostres representatives de la cultura, la política i la vida de catalans a tot el món: cartes, poemes, documents... Tot plegat per intentar trobar l'ànima de la cultura i l'activitat política catalanes durant els anys més durs del franquisme.


Hi ha capítols en què s'expliquen les causes i les conseqüències de l'exili de forma cronològica. D'altres de monogràfics en què es repassen episodis importants de la història de l'exili: els bombardejos que van acompanyar la retirada, la divisió política a la cúpula dirigent, la solidaritat als camps d'internament i concentració, la represa cultural amb els Jocs Florals, etc. Hi ha espais en què s'explica la història dels grans protagonistes de l'exili: Lluís Companys, Joan Peiró, Pau Casals, Joan Coromines, Josep Carner, Pompeu Fabra... Tot plegat per recuperar la memòria i per descobrir l'aventura vital, la trajectòria cultural d'una lluita per conservar la identitat davant la repressió que vivia l'interior del país.

És, també, un homenatge a l'esforç de solidaritat humana a través de l'exposició del testimoniatge vital de les històries personals més variades, que posen en evidència la voluntat de ser i, alhora, el combat per la llibertat i la justícia.


  • Programa Veus de l'exili
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2006
  • Durada: 52min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Literatura catalana, Educació per al desenvolupament personal, Educació per la ciutadania, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa