Inici » El medi ambient

Ciències naturalsTresors de la ribera Salada

Codi a embedir Copiar

Tresors de la ribera Salada

Durant quaranta quilòmetres, la ribera Salada conforma una de les conques catalanes menys alterades per l'home. L'espai "El medi ambient" mostra la seva riquesa natural.


L'aigua infiltrada a les terres calcàries de la serra del Turp ha trobat una capa de gresos impermeables, escapa del subsòl a la font de Sant Quintí i salta pel penya-segat de Can Sala. D'aquí cap avall discorre la ribera Salada, un afluent del Segre que en algun tram de les capçaleres porta una alta concentració de clorur sòdic, la sal que va deixar el mar de Tethis fa setanta milions d'anys, quan aquests terrenys eren platges i aiguamolls per on corrien els dinosaures.


Durant quaranta quilòmetres, la ribera Salada conforma una de les conques catalanes menys alterades per l'home. Enclavada entre congostos, l'aigua baixa ràpida en el tram alt fins a trobar-se amb el riu d'Aiguadora a la zona anomenada Aigüesjuntes. De l'excel·lent qualitat del riu ens en parla la presència de barbs cua-rojos a l'aigua, mentre les saxifragàcies llueixen esplendorosament a les parets rocoses. Arran de riu hi ha les sargues, uns salzes arbustius adaptats a terres de còdols típics de torrents i rieres, que són una de les joies d'aquest indret, declarat d'interès natural.


El tram baix del riu, on s'ajunta amb el Segre, s'està convertint progressivament en una zona d'aiguamolls a mesura que s'omple l'embassament de Rialb. Això n'està transformant la fauna i la vegetació. Les carpes remunten les aigües més tranquil·les, on troben aliment entre els sediments fangosos. Anàtids i ardeids també busquen aliment i troben llocs de nidificació entre els canyissars que comencen a créixer i atrauen ocells d'aquest hàbitat com el rascló, la boscarla i el balquer.


Des que es va declarar d'interès natural, en aquest espai no s'hi ha dut a terme cap pla de gestió ni conservació, i les activitats industrials i turístiques n'amenacen el bon estat global. Les basses de bany, com les d'Ogern, ocupen part del valuós bosc de ribera. La gestió dels fangs d'una gravera demana un tractament acurat per minimitzar l'efecte sobre la llera pedregosa. S'espera que la inclusió de tota la conca en la xarxa Natura-2000 aporti recursos per mantenir el tresor de la ribera Salada.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa