Inici » Afers exteriors

TutoriaCiències socialsAlgèria (2)

Codi a embedir Copiar

Algèria (2)

En el segon capítol que "Afers exteriors" dedica a Algèria, Miquel Calçada descobreix que a la costa algeriana es parlava català. Era el català dels menorquins, majoritàriament, però també dels eivissencs i dels mallorquins que durant el segle XIX es van instal·lar al país.


L'any 1830, França va començar la colonització d'Algèria, un procés que va acabar quatre anys més tard, quan Algèria va passar a ser part de França.


En aquesta època es va animar els europeus a instal·lar-se a Algèria. Hi van arribar molts francesos, però també valencians, mallorquins, eivissencs i, especialment, menorquins, que van arribar a ser prop de 5.000. Tots aquests europeus van rebre el nom despectiu de "pieds-noirs" (peus negres).


El descontentament dels musulmans per la situació que patien durant la colonització francesa va desembocar, l'any 1954, en una lluita armada. Finalment, després de vuit anys de guerra, l'any 1962, França va claudicar i Algèria va declarar la seva independència.


Després d'això, pràcticament el 90 % del milió de "pieds-noirs" van abandonar Algèria en un èxode caòtic. Ho havien perdut tot. La majoria se'n van anar a França, malgrat no tenir-hi res a veure.


Miquel Calçada coneix Patrici Larousse, un descendent dels "pieds-noirs" expulsats que, als sis anys, va haver de marxar amb la seva família a França i que ara viu a Catalunya.


Patrici Larousse parla dels seus orígens, eivissencs i menorquins, de l'experiència d'haver hagut de marxar i de la difícil adaptació dels expulsats a la seva nova vida a França. Amb Miquel Calçada visiten un monument en què hi ha una frase d'Albert Camus, nascut a Algèria i descendent també de menorquins, i recorren el barri d'Alger on vivien la majoria dels menorquins.


Patrici Larousse visita, per primer cop després de quaranta-quatre anys, la casa on va viure amb els seus pares. També busca entre les tombes d'un cementiri vestigis dels seus avantpassats.


En aquest capítol, Miquel Calçada es retroba amb Yacine Belahcene i Benet, dissenyador gràfic i músic, de mare catalana i pare berber. Amb ell visita una llibreria que havia estat d'un català i tots dos parlen del període de colonització, de la relació amb França i dels problemes d'identitat dels algerians.


Un altre moment delicat de la història d'Algèria és el començament de l'espiral de violència que es va viure durant els anys 90 i que, de manera esporàdica, encara dura. En Yacine, per decisió dels seus pares, i només amb la seva germana, va deixar el país en aquell moment per continuar la seva educació en un lloc més segur com Barcelona.


  • Programa Afers exteriors
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Sargantana voladora
  • Any de producció 2007
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Història del món contemporani, Tutoria, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa