Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsProductes de proximitat / Illes i canvi climàtic / Cucs contra residus

Codi a embedir Copiar

Productes de proximitat / Illes i canvi climàtic / Cucs contra residus

El programa "El medi ambient" parla, en aquest capítol, del consum de productes de Kènia, de les illes que desapareixen per l'augment del nivell del mar i de l'ús de cucs per eliminar residus orgànics.


L'efecte negatiu dels productes de proximitat

Consumir aliments de temporada i de proximitat redueix l'energia consumida per transportar-los des de llocs molt allunyats i, per tant, les emissions de diòxid de carboni.

Però aquesta recomanació preocupa molt els camperols de Kènia, que veuen amenaçada la seva supervivència.


El país africà exporta dos terços de la seva producció i això permet tenir uns ingressos mínims a agricultors amb plantacions molt petites.


Segons alguns estudis, consumir fruites i verdures africanes representa menys del 0,1 % de les emissions mundials totals. En canvi, permet que milions de persones de l'Àfrica subsahariana puguin viure de les feines agrícoles.Les illes que el canvi climàtic s'empassa

L'augment del nivell del mar com a conseqüència del canvi climàtic és, en alguns llocs, una amenaça a mitjà termini. En altres punts, és una catàstrofe lenta que ja s'està produint. Això és el que passa a les illes Sundarbans, un sistema de manglars que s'estén per l'Índia i Bangla Desh. Hi viuen més de quatre milions de persones que progressivament perden una part del seu territori. El problema s'agreuja perquè a les Sundarbans hi arriben refugiats que marxen d'altres zones que també estan quedant sota les aigües. Tots se senten les primeres víctimes d'un fenomen que no han provocat, però que aquí es comença a manifestar de manera tràgica.Cucs per eliminar residus

En una empresa xilena dedicada als pollastres sempre havien eliminat els residus orgànics amb productes químics. Des de fa algun temps fan servir un biofiltre que conté cucs de terra i microorganismes. Aquests animals digereixen les deixalles i d'aquesta manera acaben produint un residu sòlid que es pot fer servir d'adob, i aigua depurada, que es pot fer servir per al reg.


Més de cinquanta empreses ja fan servir aquest biofiltre, com ara una dedicada a l'elaboració de sucs, que cada any ha d'eliminar 300.000 tones de restes de raïm. Com que els cucs i els bacteris es reprodueixen, el filtre es renova de manera natural.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa