Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsUn món en un marge

Codi a embedir Copiar

Un món en un marge

"El medi ambient" mostra les espècies que habiten els marges que hi ha entre els conreus.


Antigament, els marges entre els conreus servien simplement per delimitar propietats, per donar servituds de pas o per guanyar desnivells entre els horts i els camps.


Però, a poc a poc, l'augment de les terres conreades va anar convertint els marges en un recer de la fauna salvatge que havia suportat, amb més o menys problemes, els canvis en el seu entorn. Algunes espècies poden viure perfectament entre horts i camps, però necessiten un espai tranquil on poder-se amagar i, sobretot, reproduir-se.


La presència d'alguns d'aquests animals que exploten les zones conreades però que es refugien als marges representa un benefici directe per al pagès, ja que molts s'alimenten d'invertebrats poc convenients en un hort ben cuidat. Els eriçons en són un bon exemple: els agraden els cargols i els llimacs i devoren amb avidesa qualsevol cucota que troben al seu pas.


Els llangardaixos, uns altres habitants típics dels marges entre camps, mengen insectes de tota mena, i per aquesta raó uns i altres han estat respectats tradicionalment. Fins i tot altres animals no tan ben vistos, com la serp blanca, busquen també refugi als petits espais salvatges entre les zones conreades. Pel que fa a aquesta espècie, justament, el benefici per a la pagesia és evident: la serp blanca s'alimenta bàsicament de petits mamífers, fins al punt que tenen certs hàbits nocturns per poder capturar amb més èxit les seves preses predilectes: els ratolins i els talpons.


Amb el temps, la situació ha anat canviant. Els espais alterats per l'acció de l'home han anat creixent sense parar i els marges han pujat de categoria. Ara no són només un recer de fauna beneficiosa per als conreus, sinó que en molts llocs són l'única esperança per a la supervivència de moltes espècies animals que han vist desaparèixer el seu hàbitat original. Molts ocells, com les merles, els bitxacs, les garses o els botxins, han d'aprofitar els marges i els arbres o els arbustos que hi queden dispersos per fer-hi el niu, ja que no tenen pràcticament cap altra alternativa si no volen abandonar definitivament el terreny.


A les planes de Lleida, la situació és alarmant: la conversió de l'antic mosaic de camps i marges en grans latifundis uniformes amenaça directament la biodiversitat dels secans. I aquest en pot ser un exemple: l'últim niu conegut a Catalunya d'esparver d'espatlles negres es va localitzar en un marge a prop de Balaguer, ara fa un parell d'anys. Avui, aquell marge concret i molts altres dels voltants ja han desaparegut a favor dels macroconreus. L'esparver d'espatlles negres, de moment, no ha tornat a criar als secans.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa