Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsReserva marina del cap de Palos

Codi a embedir Copiar

Reserva marina del cap de Palos

En aquesta ocasió, l'espai "El medi ambient" dedica el capítol a la riquesa biològica de la reserva marina del cap de Palos.


El cap de Palos és a la costa de Múrcia. Aquesta punta rocosa marca els límits entre les terres baixes del riu Segura i les de La Manga del Mar Menor i l'extrem oriental de les serralades Bètiques.


El relleu muntanyós i abrupte d'aquesta àrea penetra cap al fons del mar, fet que condiciona la circulació de les grans masses d'aigua i l'ecosistema marí. Això fa que s'hi produeixi una gran concentració de vida, amb molta diversitat d'espècies.


A més, com una continuació de la costa rocosa de Cartagena, hi ha una serralada submarina que va des del cap de Palos fins a les illes Formigues. Aquest relleu forma nombrosos baixos que van des de pràcticament la superfície fins més enllà dels cinquanta metres de fondària.


Tota aquesta circulació d'aigua tan intensa fa que hi aflorin els nutrients i, per tant, una gran quantitat de vida marina. En ser una muntanya submarina que penetra uns quants quilòmetres dins el mar s'hi poden trobar tota mena d'espècies de peixos, siguin pelàgics, és a dir, que viuen en suspensió; de pas, peixos que viuen a prop dels fons, o grans depredadors.


Pels seus grans valors ecològics, aquesta zona va ser declarada reserva marina l'any 1995. La reserva té una extensió de 1.898 hectàrees, de les quals 300 són zona estrictament protegida.


Gràcies a aquestes mesures, els peixos de la reserva ja no veuen l'home com un depredador i accepten que els submarinistes se'ls apropin molt més que en altres llocs.


Dins la reserva marina, o molt a prop, hi ha les restes de nombrosos vaixells, la majoria enfonsats accidentalment en xocar amb les roques submarines que arriben a prop de la superfície. No és el cas de l'"Isla Gomera", conegut popularment com "El naranjito" per les fruites que transportava. Es va enfonsar l'any 1946 pel desplaçament de la càrrega durant un temporal.


La majoria d'aquests vaixells són en fons que van més enllà dels quaranta metres. Actuen com a biòtop submarí i una gran quantitat de vida es concentra en el munt de ferralla.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa