Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEuropa i les emissions dels cotxes

Codi a embedir Copiar

Europa i les emissions dels cotxes

Fa uns quants anys, la Unió Europea va assumir un ambiciós objectiu: reduir les emissions de diòxid de carboni dels nous vehicles a un màxim de cent vint grams per quilòmetre. Però la política basada en acords voluntaris, informació als consumidors i avantatges fiscals, no ha donat prou resultat. "El medi ambient" en parla en aquest capítol.


La nova estratègia es basa en una legislació que obligui a fer aquestes reduccions. Per assolir-ho, no es treballa només amb motors més eficients, sinó també amb altres elements del vehicle. Així, s'han desenvolupat pneumàtics amb midó que tenen un menor fregament.


El midó prové del blat de moro, que, com tots els conreus, absorbeix CO2 mentre creix. Per això, barrejat amb sílice, compensa en part la quantitat de diòxid de carboni emès en la fabricació del pneumàtic. A la carretera, la menor resistència fa que se'n desprenguin menys partícules i que el cotxe consumeixi menys combustible, sense disminuir la seguretat. El projecte va rebre el suport del programa LIFE de la Comissió Europea.


Però, per disminuir les emissions, és essencial reduir la circulació de vehicles privats. Nantes, a la Bretanya, n'és un bon exemple. Fa vint-i-cinc anys el creixement demogràfic i econòmic que experimentava va plantejar problemes de mobilitat. Calia triar entre construir més accessos per als cotxes o establir una política alternativa.


I es va optar per la política alternativa. La primera línia de tramvia va entrar en servei l'any 1985. Avui, una flota de vuitanta tramvies i tres-cents cinquanta autobusos cobreix tota l'àrea urbana d'aquesta ciutat de vora 800.000 habitants. Per limitar l'accés dels vehicles privats s'hi van crear divuit aparcaments des d'on es pot anar al centre amb autobús. I el carril bus ha donat preferència als vehicles públics en els accessos a la ciutat. Dels usuaris actuals del bus, un 25 % feia abans el mateix itinerari en cotxe.


Tot això no va passar de cop, perquè significava un canvi d'hàbits i la gent s'havia d'acostumar a la nova estructura de transports. Però avui són els mateixos ciutadans els que demanen que s'instaurin aquestes mesures als seus barris.


Nantes també ha pensat en uns minibusos elèctrics que connecten amb un altre tipus de transport: barques que aprofiten el curs del riu Loira per oferir més alternatives als usuaris. Finalment, la ciutat bretona té tres-cents seixanta quilòmetres de carril bici, als quals s'afegiran dos-cents quilòmetres més d'aquí al 2010.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa