Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsMicroorganismes africans al Pirineu

Codi a embedir Copiar

Microorganismes africans al Pirineu

Encara que sembli mentida, als estanys del Pirineu hi arriben microorganismes transportats per les tempestes de sorra. L'espai "El medi ambient" analitza aquest fenomen i les seves conseqüències.


A Àfrica, la vegetació i les zones humides reculen i la desertització avança. I això fa més freqüents les tempestes de sorra. Amb les tempestes, arriben microorganismes a les nostres latituds.


A milers de quilòmetres de distància, l'estany de Llebreta, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, sembla, en principi, un lloc ben allunyat del problema. Però la pols que s'ha aixecat a Àfrica viatja pel cel i arriba fins aquí. I, amb la pols, hi arriben microorganismes. Investigadors del CSIC, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, busquen a l'estany, a 1.600 metres d'altitud, i en altres llacs de muntanya, el que la pols hi ha portat.


Es pensava que la intensa radiació ultraviolada que han de suportar aquests microorganismes en el seu viatge era esterilitzant. Però bacteris i virus viatgen protegits per les partícules d'argila de la pols i, a més, tenen capacitat de reparar el seu material genètic. A l'estany, els investigadors prenen mostres de l'anomenat nèuston, una capa superficial d'un mil·límetre en què s'han dipositat aquests microorganismes.


No tots necessiten pluja. Alguns cauen simplement per deposició i es recullen en aquest col·lector. Les mostres es recullen i s'analitzen al laboratori. La majoria dels bacteris trobats són desconeguts. Però, un cop seqüenciat el seu ADN i consultant bases de dades internacionals, es comprova que els microorganismes que trobem aquí són semblants als que hi ha a llacs de l'Himàlaia, d'Amèrica i d'Austràlia, que procedeixen de deserts de diverses parts del món.


El problema és que alguns són patògens i, per tant, poden provocar malalties, tant a les persones com als animals i les plantes.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa