Inici » El medi ambient

Ciències naturalsRefrigeració sostenible i arquitectura

Codi a embedir Copiar

Refrigeració sostenible i arquitectura

Un estiu poc calorós ha reduït, el 2007, la despesa en aire condicionat a Catalunya. Però la tendència a un augment de les temperatures obliga a prendre mesures d'eficiència i estalvi. "El medi ambient" parla d'algunes solucions arquitectòniques dutes a terme a Europa.


La reducció del consum comença molt abans que es presenti la calor. S'ha de plantejar en el disseny mateix de l'edifici. Un cas emblemàtic és l'Energon, construït l'any 2003 a Ulm, al sud d'Alemanya. El concepte bàsic és limitar l'intercanvi d'energia amb l'exterior.


A l'estiu, el refredament es produeix per circulació d'aigua, que es refreda mentre passa per uns tubs a cent metres de profunditat. Així s'aprofita la temperatura del subsòl, molt més baixa que la de la superfície. L'única energia que consumeix el sistema és la necessària per bombejar l'aigua. L'aire exterior també passa pel mateix procés i un cop refredat es distribueix per l'edifici.


Amb aquest sistema no tan sols s'estalvia, sinó que s'augmenta el confort, ja que no hi ha corrents d'aire ni grans diferències de temperatura entre els diversos espais. L'Energon permet reduir, comparat amb un edifici tradicional, un 80 % en calefacció, fins a un 95 % en refrigeració i fins a un 50 % en electricitat, perquè també s'obté una bona il·luminació natural. Però el gran problema d'aquests sistemes és la falta d'informació.


Recollir i distribuir més àmpliament la informació és un dels objectius del projecte Keepcool, que es du a terme en vuit estats europeus. Així es difonen obres ja realitzades, com l'edifici Solar 21 de Lisboa. En aquest cas s'hi incorporen sistemes passius, que asseguren una temperatura agradable a l'interior per més calor que faci a l'exterior. El sistema pot complementar instal·lacions d'energies renovables.


Si arriben a ser prou coneguts per arquitectes, constructors i usuaris, aquests sistemes poden proporcionar igual o més confort amb menys despesa. I sense les emissions contaminants que contribueixen a fer augmentar encara més la temperatura mitjana.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa