Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEnergia intel·ligent

Codi a embedir Copiar

Energia intel·ligent

El programa "El medi ambient" mostra la participació d'alumnes eslovens, britànics i belgues en un programa que alerta sobre el consum excessiu d'energia.


Els conductors que passen de bon matí per la petita població eslovena de Brezovica es troben uns joves informadors. Es tracta dels alumnes de l'escola local, que expliquen als automobilistes que utilitzar el cotxe amb un sol ocupant no és gens positiu ni per al medi ambient ni per a la butxaca, i que haurien de compartir el vehicle. Els nens i nenes participen en el projecte FEEDU, un dels que integren el programa de la Unió Europea Energia Intel·ligent.


A l'aula, els alumnes aprenen l'impacte negatiu que té, tant per al medi com per a l'economia, un consum excessiu d'energia. L'objectiu és que aquesta generació pugui assumir, d'aquí a uns anys, la responsabilitat de continuar la reducció d'emissions i aturar o pal·liar els efectes del canvi climàtic. També es fan treballs pràctics que permeten observar més bé alguns fenòmens. Així, a l'exterior, casetes fetes amb diferents materials cobreixen una ampolla d'aigua. L'objectiu de l'experiència és constatar que els colors més foscos absorbeixen més radiació solar i escalfen més el líquid.


A uns quants milers de quilòmetres, al Regne Unit, el laboratori és tota l'escola. Les autoritats van decidir construir un edifici tenint en compte diverses mesures que permeten un estalvi d'aigua i d'energia. Així, els alumnes viuen cada dia l'experiència d'observar com una bona planificació permet gastar menys.


El projecte FEEDU es porta a terme a moltes escoles europees. En una escola de Brussel·les, la capital de Bèlgica, els alumnes es prenen molt seriosament la tasca de controlar la despesa de gas i electricitat del centre. A l'aula, els mestres tenen el suport dels tècnics, que treballen conjuntament amb els ensenyants per millorar la seva formació en aquest terreny.


Amb aquests projectes, la Unió Europea porta l'eficiència energètica a les escoles, però espera que les mesures, un cop conegudes, també arribin a les cases. Amb gestos senzills, com ara apagar el pilot vermell dels aparells o fer servir bombetes de baix consum, s'espera anar tancant la porta al canvi climàtic.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa