Inici » Resultats de cerca » Quèquicom

Ciències naturalsTomàquets: a la recerca del gust perdut

Codi a embedir Copiar

Tomàquets: a la recerca del gust perdut

En aquest capítol, a partir del concert per a violí, opus 99 de Dimitri Xostakòvitx, analitzarem l’obra d’aquest autor amb un caràcter àrid, molt personal, amb canvis d’humor, contrastos,… descobrirem la forma musical de la passacaglia que es dóna en el tercer moviment. La passacaglia és una forma pròpia de la música antiga però recuperada en el segle XX que consisteix en un conjunt de variacions sobre un baix obstinat.


Per què els tomàquets ja no tenen el gust d'abans? El programa "Quèquicom" intenta trobar la resposta a aquesta pregunta i, a més, presenta un nou mètode de congelació desenvolupat a la UPC que pot revolucionar els costums alimentaris.


El reporter Miquel Piris acompanya Santi Noé, un pagès del Maresme que cultiva tomàquets i que, des de fa anys, fa servir el sistema d'agricultura integrada. Al seu camp, Montse Matas, biòloga de l'Associació de Defensa Vegetal, compta el nombre d'insectes que viuen a les tomaqueres, especialment la temuda mosca blanca i el seu depredador.


A l'Escola d'Agricultura de Barcelona hi treballa un grup de tast que busca la varietat de tomàquet que agrada més als catalans per facilitar-ne el cultiu als agricultors. Segons els membres del projecte Esporus, del Centre de Conservació de Biodiversitat Cultivada, la clau és conservar les llavors de les varietats que tradicionalment s'han cultivat a Catalunya.


D'altra banda, investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya estan a punt de fer un descobriment que podria modificar els hàbits alimentaris de tot el món. Fins ara, la congelació no era un sistema adequat per conservar fruites sucoses, com ara les cireres o els tomàquets, però el professor Josep Maria Nacenta ha desenvolupat un sistema de congelació que respecta el gust, l'olor i la textura de la fruita en un grau força elevat.


Amb aquest sistema es podria collir la fruita en el moment ideal de maduració a la planta i no com ara, en què la majoria de les fruites maduren dins cambres frigorífiques camí dels mercats i de les grans superfícies.


Al plató, Toni Mestres explica com s'aconsegueix aquest nou tipus de congelació que no destrueix l'estructura interna dels teixits vegetals. Així mateix, mostra com la tècnica del bany maria permet conservar els tomàquets durant molt de temps.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Química, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa