Inici » Resultats de cerca » Quèquicom

Ciències socialsCiències naturalsEl pa que s'hi dóna

Codi a embedir Copiar

El pa que s'hi dóna

El pa pot ser blanc, integral, de motllo... i ara també sense gluten, apte per a celíacs. "Quèquicom" descobreix els secrets de l'elaboració del pa i parla dels llevats, del blat i de la farina.


El reporter Pere Renom visita un forn de Begues on encara elaboren el pa de manera tradicional. Allà, el forner li ensenya tot el procés per aconseguir un pa de qualitat.


Jordi Urmeneta, microbiòleg de la Universitat de Barcelona, parla de la importància cabdal dels llevats en l'obtenció de la textura esponjosa del pa. Els llevats són uns microorganismes emparentats amb els bolets que, a més del pa, també es fan servir en els processos de fermentació del vi i la cervesa.


El blat que es fa servir per fer pa és ben diferent de com era originàriament, ja que la planta ha sofert un llarg procés de domesticació. A la Panadella, Jaume Brustenga, de l'associació L'Era, comenta les característiques del blat.


Des de plató, el presentador, Toni Mestres, mostra quin va ser el procés mitjançant el qual l'home va aconseguir transformar el blat silvestre en les varietats conreades actualment i dissecciona un gra de blat per explicar què és el segó i on és l'embrió de la futura planta.


El reporter Pere Renom també visita el molí fariner La Grana, de Sant Vicenç de Castellet, on s'obtenen farines integrals, blanques o semiintegrals.


Aquest any la farina procedent del blat espanyol ha estat de pèssima qualitat pel seu baix contingut en gluten i una elevada propensió a la colonització per fongs. Els elaboradors han pogut compensar aquests defectes barrejant-la amb farina d'importació, de manera que el pa que es comercialitza no en patirà les conseqüències.


Pere Renom investiga quins són els paràmetres de qualitat del pa amb els experts de LEAG, els laboratoris que s'ocupen d'analitzar la majoria de les farines que es processen a Catalunya. Aquests laboratoris estudien les farines i les adapten a les necessitats de cada forn i dels diferents productes elaborats.


Tot i que fa temps que s'elabora pa sense gluten, apte per a celíacs, a la Universitat Autònoma de Barcelona han aconseguit desenvolupar-ne un de molt semblant al pa convencional. La fórmula, però, la mantenen en secret.


  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Química, Coneixement del medi: natural, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Coneixement del medi: social i cultural, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa