Inici » Salut!

TutoriaCiències naturalsPrevenir l'estrès i altres tensions

Codi a embedir Copiar

Prevenir l'estrès i altres tensions

El programa "Salut!" mostra, en aquesta ocasió, com es pot prevenir l'estrès, la malaltia del segle XXI. L'estrès el poden provocar problemes domèstics o laborals. Es tracta d'un procés d'alerta de l'organisme que, si es manté de manera sostinguda, pot posar en risc la salut.


L'estrès és una reacció de defensa del cos per afrontar un perill o un canvi sobtat. Però si l'estrès és permanent, la defensa es pot girar contra el mateix cos i provocar, fins i tot, un infart de cor o de cervell. Petites o grans tensions, tant domèstiques com laborals, fan que l'estrès es converteixi sovint en un perill per a la salut de les artèries. Sortosament, és un factor que es pot prevenir o controlar.


L'estrès és un dels principals problemes de salut per als treballadors i, a Europa, és la causa de la meitat de les baixes laborals.


En aquest capítol, la doctora Montserrat Baré passeja per la Diagonal de Barcelona, una zona on treballen moltes persones candidates a tenir estrès de llarga durada. Després de parlar amb alguns executius, es troba amb la Judit, que està molt nerviosa perquè està a punt de canviar de pis. Més endavant acompanya la Núria a casa, que de vegades se sent desbordada, ja que ha de compaginar la feina amb la cura del seu fill.


La infermera Magda Tarrés ha anat a una autoescola d'Igualada per acompanyar en David en una de les seves classes pràctiques. A la mateixa ciutat, la infermera coneix la Montse, la mare d'en Nil, un noi de 16 anys que té una greu discapacitat que requereix atenció contínua. Aquest cas permet parlar d'un altre tipus d'estrès, el que pateixen molts cuidadors familiars quan no disposen de suport o d'un espai de respir físic i psíquic.


El doctor Jordi Schlaghecke parla amb dos agents de la Borsa de Barcelona i amb una traductora simultània, dues professions que requereixen una concentració intensa i que, sovint, generen situacions de molt estrès. També visita una agència de publicitat en què els creatius que hi treballen expliquen com superen les situacions d'estrès.


Els tres professionals del programa donen uns quants consells senzills, però eficaços, per prevenir, controlar i reduir el perill de l'estrès crònic, un factor important de risc cardiovascular, sobretot quan se suma a d'altres com ara el tabac, el sedentarisme o la hipertensió.

  • Programa Salut!
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2007
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa